Rolllemodeller

Snarveier er ikke bra!

Snarveier er ikke bra!

by

Nagham kom til Norge som 16 åring fra Syria. Veien har vært lang og livet har vært ingen dans på roser for henne.

– Det var veldig tøft å bli revet fra familien og vennene. Gapet mellom kulturene var altfor stort. Vi har en høykontekstkultur og alle sosiale regler og normer er helt annerledes. Jeg var dermed et lett offer for mobbing på skolen.

Tok oppgjør med mobberne på arabisk

Nagham hadde nok ikke den beste starten da hun kom til Norge. Hun ble mobbet en del på ungdomskolen. Den omstendighet at hun ikke behersket språket godt, gjorde at hun ikke kunne forsvare seg selv. En dag stod hun opp for seg og ga klar beskjed om at dette ikke var greit.

– En dag fikk jeg nok av all mobbingen. Jeg var så sint at jeg svarte alle mobberne på arabisk. Etter dette ble det nesten slutt på mobbingen! Selv om de ikke skjønte hva jeg sa, så de det på meg at jeg ikke syntes det var greit å bli behandlet på denne måten. Jeg turte ikke si det på norsk, for jeg var redd for å ikke kunne snakke ordentlig og bli enda mer mobbet på grunn av det.

Mange sa hun ikke ville klare å fullføre studiespesialisering 

Da Nagham skulle begynne på videregående skole var det mange som advarte henne mot å ta studiespesialisering.

– Mange sa til meg at jeg ikke ville klare en så vanskelig linje. Noen sa til og med at de kjente flere som hadde bodd i Norge lengere enn meg som ikke klarte å fullføre studiespesialisering.

Den jenta som Nagham var, brydde seg ikke om hva andre sa. Hun hadde bestemt seg. Hun ville gå økonomi og administrasjon i Telemark. Derfor måtte hun først gå studiespesialisering, uansett hvor tøft det kom til å bli.

– Jeg fullførte studiespesialisering og kom rett inn i høyskolen og den linjen jeg ville gå.

Som kvinne er det enda viktigere å være selvstendig 

Ingenting kom gratis for denne jenta. Hun har måttet jobbe hele veien ved siden av studiene og norskopplæringen, som alt fra dagmamma til IT-konsulent på høyskolen.

– Jeg var langt ifra en ”festjente”, kan du si. Jeg kunne sitte på kjøkkenet i timevis og lese.  Dette er kanskje fordi jeg var så bestemt på hva jeg ville. Jeg har alltid et sterkt ønske om å utvikle meg, og vil ikke være en plass hele livet.  Jeg har dermed ikke noe imot å jobbe mer enn andre.

Nagham har fått mange gode verdier fra kulturen sin, men en ting som har vært drivkraften for henne, er tanken om at kvinner må jobbe ekstra slik at de ikke blir avhengig av andre.

– Mitt største forbilde er min mor. Hun er den tøffeste damen jeg vet om. For henne har det vært veldig viktig at jeg tar meg høyere utdanning og står på mine egne bein.

Fikk jobb hos pasientreiser før hun hadde fullført utdanningen 

Ved siden av studiene ble Nagham tilbudt en vikariatstilling på pasientreiser. Senere ble det utlyst ti ledige stillinger som hun søkte på. Det gjorde ca. 70 andre også.

– En viktig faktor som gjorde at jeg fikk jobben, må nok være at jeg hadde så høye tall uansett hvilke oppgaver jeg holdt på med. På jobben hadde vi tavler hvor vi skrev tallene vi hadde oppnådd. Dette var veldig motiverende, men samtidig også en måte å imponere arbeidsgiveren på. Det var en god følelse å få en slik ettertraktet fast stilling når jeg ikke engang var ferdig med studiene.

– Jeg er så glad i jobben min at jeg gleder meg til jobb hver dag. Her føler jeg at jeg kan selvrealisere meg. Før var jeg ganske tilbakeholden, men nå er jeg ikke redd for å stå frem og vise engasjement. Selv om noen ganger kan jeg få utfordringer med tanke på språket, er jeg ikke redd for å snakke høyt og si min mening. Jeg tenker alltid med meg selv: ”hva er det verste som kan skje?”. Det er nemlig ikke noe annet enn at folk kan spørre om jeg kan gjenta meg selv.

Sett deg et mål og jobb mot det

Når andre som er nye i Norge spør Nagham om råd, svarer hun alltid at man må sette seg et mål.

– Ingen korte veier er bra. Man må ofte ta den lengste veien, for det er gjennom den man bygger seg opp. Den er lang, men nødvendig. Når man er ny i et land må man rett og slett tørre å sosialisere seg og omgås andre mennesker Det er på en måte en kode man må knekke. Men det er absolutt ingen vanskelig kode. Norge er et fantastisk land med mange muligheter.  Grip i sjansene, og ikke vær redd for å stå opp for deg selv. Vær ikke redd for å jobbe hardt eller for å mislykkes. Det er viktig å huske at det ikke vil alltid være vanskelig og dystert. Det er nemlig alltid lys i enden av tunnelen, lover Nagham.

Kommentarer

kommentarer