Rolllemodeller

Drømmen om å bli advokat

Drømmen om å bli advokat

by

Ambisjoner.no møter den 24 år gamle jusstudenten på et av Norges største advokatfirma, Wiersholm, der hun for tiden er stipendiat. Hun vokste opp som den yngste av syv søsken og forteller at foreldrene hennes understreket viktigheten av utdanning allerede i tidlig alder.

– Da jeg var yngre så hadde jeg arabisk- og morsmålundervisning etter skoletid og i helgene. På den tiden syntes jeg at det var kjedelig å ha slik undervisning mens vennene mine hadde fri, men nå er jeg takknemlig for den kunnskapen jeg tilegnet meg da.

Fatimas foreldre er opprinnelig fra Marokko, og kom til Norge på midten av 70-tallet. Hun er selv født og oppvokst i Norge, og har bodd på Kolbotn i Akershus nesten hele livet. Til tross for dette har hun reist til Marokko utallige ganger og har en nær tilknytning til landet, noe som gir hennes fremtidige arbeidsgivere tilgang til en verdifull kultur- og språkkompetanse.

– Morsmålet mitt er berbisk, og jeg er vokst opp med marokkansk kultur. Dette har selvfølgelig påvirket hvem jeg er og hvordan jeg tenker. Marokko er sånn sett en stor del av meg, og jeg anser landet som mitt andre hjem. Jeg er svært takknemlig for alt det ekstra jeg har fått gratis ved å være så heldig å være en minoritet. Jeg sikker på at jeg kan bruke min kulturforståelse i arbeidslivet, særlig i møte med internasjonale klienter, noe som er en stor fordel.

Veien til jusstudiet

På videregående gikk Fatima på studiespesialisering på Akademiet i Oslo, og valgte selvfølgelig rettslære som valgfag. Selv om hun kun fikk seksere i faget, følte hun at det var noe som manglet.

– Jeg husker at tentamenen min ble hengt opp på lærerværelset og sendt ut til de andre elevene som løsningsforslag. Jeg mestret faget, men jeg følte likevel at det ikke var utfordrende og spennende nok. Så på den tiden lekte jeg med tanken om å kanskje bli økonom eller kokk i stedet.

Selv om Fatima vurderte andre retninger underveis så falt hun hele tiden tilbake til advokatdrømmen. Vi lurte på hvorfor.

– Jeg har alltid vært glad i å hjelpe andre. Jeg har fått høre har jeg er løsningsorientert og at jeg har gode analytiske evner, også elsker jeg å argumentere; egenskaper som jeg tror kommer godt med som advokat. Jeg følte derfor at jusstudiet var det riktige valget for meg.

Lærte av sine feil under studiet

Det var et trangt nåløye for å komme inn på jusstudiet, og Fatima har hele tiden sørget for at ingenting kom i veien for hennes drøm.

– Både på ungdomsskolen og videregående så holdt jeg bestandig et øye med snittet mitt, og sørget for å gjøre det bra på skolen. Jusdrømmen var min store motivasjon.

Hardt arbeid på skolen bar frukter og Fatima kom inn på masterstudiet rett etter videregående skole.

– Det var et tøft studie i begynnelsen. Jeg følte at jeg var blitt kastet ut i noe som jeg ikke helt visste hvordan jeg skulle angripe. For å være ærlig så skjønte jeg ikke helt hva jeg drev med i begynnelsen. Det var helt klart noe annet enn å gå på videregående. Jeg hadde ikke de samme forpliktelsene lenger og det var mye mindre undervisning. Det var heller ingen som sjekket om man hadde gjort det man skulle, så man måtte planlegge og styre selv dagene selv. Det var utfordrende det første halvåret, noe som førte til at det ble store skippertak før den første eksamenen.

Fatima kom likevel helskinnet i gjennom det første året med toppkarakter, og forteller at det var ønsket om å bli advokat som var motivasjonen som holdt henne gående. Erfaringen tok hun med seg videre til det neste studieåret, og hun slapp dermed å oppleve en like hektisk eksamenstid igjen.

Jobbet deltid siden hun var 13 år

Under hele studietiden har Fatima hatt ulike deltidsjobber og vært aktivt engasjert i ulike foreninger. Hun har blant annet jobbet på bibliotek, vært selger siden hun var 16 år og jobbet som intern. I dag jobber hun som selger på Elkjøp Megastore og som kollokvieveileder og oppgaveretter på Universitetet, samtidig som hun skriver sin masteroppgave hos Wiersholm. I løpet av studiene har hun også hatt traineeopphold hos både Wiersholm, Wikborg-Rein, Selmer og Thommessen.

– Som trainee fikk jeg et godt innblikk i hvordan det var å jobbe som advokat og jeg likte arbeidshverdagen svært godt. Jeg fikk jobbe med utfordrende og komplekse saker, møte mange store og interessante klienter og løse spennende problemstillinger. Jeg oppdaget at det ikke bare var ting jeg hadde lært på skolebenken som jeg kunne bruke, men at jeg også kunne dra nytte av de kunnskapene jeg hadde tilegnet meg som selger. Behovsanalysen jeg pleier å foreta som selger hadde overføringsverdi, og det var derfor enklere å kartlegge og forstå klientenes behov. At kunden nå var en klient forandret ikke det faktum om at det fortsatt handlet om å gjøre det lille ekstra. Salgsteknikkene kunne brukes i forhandlinger, og alle kurs og dataprogramsertifiseringene fra Elkjøp bidro til at jeg behersket de fleste programmene umiddelbart.

Fatima ble tildelt et stipend på 100 000 kroner av Alarga i 2013 for sine utmerkelser. Stipendet hadde over 350 søkere, men bare hun og seks andre mastergradsstudenter med interkulturell kompetanse ble tildelt det årlige stipendet for sterke faglige prestasjoner.

–  Gjennom Alargas stipendprogram ble jeg tilknyttet to advokatfirmaer hvor jeg hadde traineeopphold. Jeg følte meg heldig som fikk noen av Norges flinkeste advokater som mentorer og jeg er svært takknemlig for stipendprogrammet. Alarga har gitt meg muligheten til å bli kjent med mange ekstremt flinke mennesker som jeg ofte møter på sosiale og faglige arrangementer, og jeg har lært mye gjennom programmet.

Fikk tidlig tilbud om jobb som advokatfullmektig i flere advokatfirmaer

Fatima leverer masteroppgaven sin om entrepriserett i november og starter som advokatfullmektig i Wiersholm i januar 2016.

– Som trainee i Wiersholm fikk jeg nok en gang bekreftet at jeg hadde tatt et riktig karrierevalg. Wiersholm tilbyr juridisk bistand på alle sentrale forretningsjuridiske fagområder, og som trainee jobbet jeg i hovedsak med entrepriserett, tvisteløsning og transaksjoner. Jeg trivdes svært godt, særlig fordi alle de ansatte var så hyggelige og imøtekommende. Alle som jobber der har en solid juridisk kompetanse, og jeg skjønte raskt at dette var et sted jeg hvor jeg kunne lære av de beste og utvikle meg samtidig som jeg hadde det gøy. Jeg gleder meg til å begynne å jobbe, og er forberedt på at det blir en bratt læringskurve de første årene. Samtidig vet jeg at det blir morsomt. Jeg sitter jo å skriver oppgave sammen med de jeg skal jobbe med neste år, og det er sikkert derfor tanken om å begynne å jobbe her ikke er noe skummel.

Med mye på tapeten er det viktig å holde seg motivert og Fatima har tips for hvordan man kan håndtere dårlige dager.

– Jeg pleier å forestille meg at dårlige dager ikke eksisterer, fordi det er fullstendig opp til en selv å avgjøre om dagen er dårlig eller bra. I stedet på å bruke tid og energi på å tenke over alt som er dårlig, bør man heller tenke på hvordan man kan gjøre det bedre. Det handler i stor grad om motivasjon og innstilling, som faktisk er en noe vi mennesker langt på vei kan kontrollere. Det må selvfølgelig tas et forbehold for særlige tilfeller, som for eksempel når legen ber deg holde sengen. Da er det greit å akseptere at man må ta en liten pause.

Kommentarer

kommentarer

Related nyhetsbrev Articles

Similar Posts From nyhetsbrev Category