Rolllemodeller

Jeg satset alt jeg hadde

Jeg satset alt jeg hadde

by

I en travel handlegate på Grønland så ligger outletbutikken Sirprice.  Bak disken treffer vi den sprudlende eieren Arlinda Shabani .-  Jeg har jobbet her i 11 år, forteller hun oss imens hun følger oss inn på bakrommet.

Arlinda er født og oppvokst i Norge, men foreldrene hennes er fra Makedonia. – Jeg har veldig mye albaner i meg. Det er et veldig stolt folkeslag med god selvtillit, og det beskriver meg perfekt forteller hun.

Fikk sansen for klesbransjen

Klesbransjen var ikke en karriere Arlinda hadde sett for seg før hun fikk et fristende jobbtilbud.

– Jeg var utdannet helsesekretær, men ville ikke gå den karriereretningen, så jeg jobbet på en restuarant.  En dag ringte bestekompisen min meg og spurte om jeg ville ha en fast jobb i klesbutikken han drev. Jeg tenkte at jeg ville prøve noe nytt og takket ja.

Arlinda begynte som heltid og allerede første jobbdagen fant hun ut at klessalg var noe hun brant for og ville jobbe med videre.

– Jeg startet på 115 kroner timen og jeg elsket virkelig å være på jobb. Jeg møtte opp en halvtime før arbeidstiden slik at jeg kunne sitte og planlegge hvordan jeg kunne øke salget. Etter å ha jobbet tubemate app som vanlig butikkmedarbeider i SirPrice i tre år så fikk jeg tilbud om å bli butikksjef, jeg takket ja og fire år senere så ble jeg tilbudt overtagelse av butikken. Jeg satset hardt, solgte leiligheten min for å kunne investere i SirPrice. Jeg jobbet beintøft, fikk ned svinnet, økte salget og var ofte på jobb tolv timer flere dager i strekk. Det gikk så bra at seks måneder senere åpnet jeg en ny SirPrice butikk på Skøyen.

Nye utfordringer

Arlinda innrømmer at det og starte enda en ny butikk bød på utfordringer. – Det ble mer ansvar, mange nye ansatte som skulle læres opp samtidig og det veldig mye på en gang, så butikkene opplevde en liten nedgangsperiode. Men vi kom over kneika og nå går vi med stort overskudd, smiler hun.

Det er utrolig mye man må ha kontroll over når man driver butikk, forteller Arlinda.

– Omsetning er ikke alt, man må også tenke på kalkyler og selge med overskudd. Alt som henger på henger er penger, ler hun. – Jeg handler faktisk varer av min gamle sjef, han har engrosdelen nå, så vi er fortsatt kollegaer.

Best på herreklær

Siden det er outletbutikk jeg driver så jeg får veldig mange varer billig, og selger alt billig, forteller Arlinda

– Målet er å være billigst i byen og selvsagt er service også viktig. Jeg vil at alle kundene skal komme tilbake til oss og at SirPrice bestandig skal være førstevalget.  Arlinda trives best med å selge klær til menn.

– Jeg har jobbet mye med dameklær, men føler at det å selge herreklær er mer meg og jeg brenner mer for det.  Jeg kan se hvilken størrelse en mann bruker kun ved å kaste et blikk på han. Jeg vet hva som funker for gutta og hva de kler. Jeg er også veldig ærlig, og det er viktig når man skal selge, forteller hun.

Kunden skal føle seg hjemme

Det er stor forskjell på de to butikkene hun driver.

– Jeg må si at det var litt deilig å åpne butikk på vestkanten Skøyen for å få litt variasjon.  Det er også mye roligere der og vi har ikke like mye salgsvarer. Klærne er også mye mer fancy. Jeg må bytte litt om på salgstriksene mine mellom butikkene, men i bunn og grunn er det aller viktigste at kunden skal føle seg hjemme og komme tilbake.

Familiebedrift

– Ser du han store, høye karen der, sier Arlinda og peker på overvåkningskjermen. Det er broren min det. Vi driver faktisk sammen og eier 50/50. Vi gjør ting veldig forskjellig da. Jeg er rund i kantene, sikkert siden jeg har jobbet som bare vanlig ansatt før og vet hvordan det er, mens han vet du, han begynte som sjef med en gang og er derfor mye mer firkantet og streng. Forloveden hans og lillesøsteren hennes jobber også her, så vi er nesten som en stor familie.

Beinhard jobbing

– For å lykkes i denne bransjen, og i alle bransjer egentlig, så må man jobbe hardt og aldri gi opp. Da det var nedgangstider med butikken så jobbet jeg og broren min beintøft for å få det til å gå rundt. Vi kjøpte inn billigere varer og var stadig på jakt etter kupp.  Jeg har opplevd en del ting i fortiden min som har gitt meg selvtilliten til å takle motgang, innrømmer hun.  

Selvtillit er viktig

Arlinda er skilt og har en sønn på åtte år, og hun innrømmet at hun gikk igjennom en tøff tid under skilsmissen.

– Men ingen går igjennom livet som en dans på roser. Jeg kunne ha satt meg ned og grått når ting ble vanskelig, men jeg valgte å reise meg opp og gjøre noe. Selvtillit er noe jeg alltid har hatt. Det det er sånn med oss albanere, vi kan se ut som om en trailer har kjørt over oss og vi har fortsatt den samme selvtilliten, ler hun.

– Uansett hvordan jeg har hatt det privat, så lar jeg det ikke gå utover jobben min.-Den viktigste drivkraften for meg at jeg vil gjøre noe for sønnen min og sikre fremtiden hans. Kanskje han vil overta en av butikkene etter hvert?

Alina avslutter vårt lille møte med å fortelle hva det beste hun vet med jobben er.

– Det er selvsagt kundene, sier hun entusiastisk. Målet mitt er at jeg skal få alle som er innom Sir Price til å smile når de går ut, samme om de har handlet eller ikke. Og de skal glede seg til å komme tilbake!

Kommentarer

kommentarer