Rolllemodeller

Vi mennesker er skapt for å hjelpe hverandre

Vi mennesker er skapt for å hjelpe hverandre

by

Philomena er født og oppvokst i Ghana, men flyttet til Norge da hun var 22 for å gå på bibelskole.

– Jeg var interessert i å lære mer om kristendommen, så jeg dro til Norge for å gå på bibelskole. Jeg er oppvokst med denne religionen i Ghana; vi praktiserte reglene og skapte et ekte felleskap med Jesus. Grunnen til at jeg valgte nettopp Norge er for jeg har hørt veldig mye positivt om landet fra blant annet min søster som bor her med mannen sin.

Philomena har igjennom sin kristne tro lært hvor utrolig viktig det er å bry seg og ta vare på andre mennesker, så da bibelskoleåret var ferdig så var det ikke tvil om at det var sykepleier hun ville bli.

– Min kristne tro har påvirket meg til å ønske å hjelpe andre mennesker. Jeg ville bli sykepleier for å dele av min medmenneskelighet og gi omsorg.

– Jeg føler også at jeg gjennom sykepleieryrket gir noe tilbake til det norske folk. Jeg er også utrolig takknemlig og føler meg heldig for at jeg får bo i Norge og jeg har blitt veldig godt mottatt og integrert.

Flittig student

Men før Philomena kunne starte på sykepleierstudiet så måtte norsktest og videregående på plass.

– For å kunne studere norsk på videregående så måtte jeg igjennom prøve 3, en offisiell norskprøve som tester språkferdigheter. Jeg kjøpte alle lærebøkene og pugget alt jeg kunne. Jeg fikk også god hjelp fra mannen til søsteren min og besto prøven med glans.
Philomena fortsatte den gode studiestilen på videregående og kom rett inn på sykepleierhøyskolen. Hun fikk sitt første møte med Ahus under praksisperioden og ble fast ansatt på hjerteavdelingen etter at studiene var ferdig.

Krevende arbeidsdager, men verdt det

Nå har den barmhjertige kvinnen jobbet for Ahus i fire år og det er ingen tvil om at hun elsker jobben sin til tross for at det er krevende arbeidsdager
– Jobben kan være utfordrende, både fysisk og psykisk, men samtidig så sitter du igjen med en deilig følelse når arbeidsdagen er ferdig. En følelse av å virkelig ha gitt av deg selv til pasientene og det gjør jobben veldig givende selv om det kan være tøffe dager, forteller hun.

– Jeg finner min motivasjon i å hjelpe medmennesker og se hvor takknemlige de blir. Vi mennesker er satt på jorden for å hjelpe hverandre, og det gjør meg lykkelig å få tilbakemelding på at man lykkes med nettopp dette.

Philomena kan heller ikke få skrytt nok av Ahus som arbeidsplass.

– Jeg har det fint på jobb og veldig gode kollegaer rundt meg. Det er så utrolig viktig! Her om dagen var jeg syk og kunne ikke komme på jobb. En kollega av meg tilbød seg med engang å handle for meg siden jeg ikke kunne gå ut døren. Vi passer godt på hverandre og gleder meg til å dra på jobb.

Forholdet til hjemlandet Ghana

Philomena forteller at hun har god kontakt med foreldrene sine, som fortsatt i bor i Ghana.
– Foreldrene mine har vært på besøk en del ganger, men jeg har ikke vært i Ghana siden 2010. Selvsagt savner jeg familien, men jeg trives så godt i Norge at det er ikke fristende å flytte hjem, forteller hun.
– Hele livet mitt er jo i Norge.

Fremtidsplaner

Philomena forteller at hun ha planer om å videreutdanne seg etter hvert.

– Per dags dato så er sjekker jeg litt rundt og prøver å finne ut mer informasjon om mulighetene mine. Jeg prøver å finne ut hva jeg er mest interessert i, forteller hun, og legger til at hun vurderer anestesi eller kardiologsykepleier

Gode råd til andre minoriteter som vil lykkes i Norge

– Jeg vil oppmuntre alle som ikke er kjent med norsk og gå på kurs for å mestre språket, og selvsagt jobbe hardt for å oppnå dette. Selv om det kanskje er vanskelig så er det en viktig del av det å integrere seg i det norske samfunnet. Og så må de selvsagt ha tro på seg selv og at de kan få til det de brenner for.

Kommentarer

kommentarer