Rolllemodeller

#Brobyggeren: Aamir J. Sheikh

#Brobyggeren: Aamir J. Sheikh

by

– Jeg håper folk husker meg med gode ord den dagen jeg forlater jorden. Jeg vil være en brobrygger og hjelpe mennesker i nød, sier Aamir Javed Sheikh (44) på spørsmål om hva han vil oppnå i denne verden.

Han kom til Norge i en alder av åtte år, og etbablerte seg raskt som en forretningsmann og politiker i Norges Rike. Aamir J. Sheikh meldte seg inn i det politiske partiet Høyre så tidlig som i 1988, og ble raskt tatt opp i gradene. Han har en økonomibakgrunn og har mange års erfaring fra matvarebransjen.

– Min far var en av de første innvandrerne som begynte med varehandel, forteller norsk-pakistaneren.

Han har sittet i Rådhuset som en bystyrerepresentant for Høyre, engasjert seg i fredspolitikk og er administrerende direktør for den banebrytende hjemleveransetjenesten Matbox.

– Vår familie består av handelsmenn. Kåre Willoch [tidligere generalsekretær i Høyre] kom innom butikken da jeg var yngre, og det var han som fikk meg til å engasjere meg i politikk, avslører Aamir Sheikh.

– Han har alltid vært mitt forbilde, og det er han fremdeles.

Fredsaktivisten

De to to har i senere år sammen med tidligere statsminister Kjell Mangne Bondevis arbeidet for å løse konlifkten i Midtøsten.

– Vi er rett og slett opptatt av å skape fred i verden, og det er ingen lett oppgave. Vi har besøkt innflytelsesrike personer i regionen med mål å sette igang fredsforhandlinger, sier 44-åringen.

Aamir Javed Sheikh jobber iherdig for å skape fredsforhandlinger i Midtøsten-konflikten, og har ved flere anledninger innledet samtaler mellom statsoverhoder i Israel og Palestina.

– Både Israel og Palestina ønsker fred. Hvorfor får vi det ikke til? Den eneste veien vi kan få til fred er å dele grensene i to. Det må bli en tostatsløsning, mener Aamir Sheikh.

Barack Obama ga det løftende håpet om «Change» da han ble innvalgt som Amerikas president i 2008. Mange har kritisert demokraten for å ha brutt det løftet, og Aamir Sheikh sier seg enig i kritikerne.

– I den første talen han holdt indikerte han at han ville skape fred i Midtøsten. Han har to år igjen av to terminer, og fremdeles ser vi ingen lyspunkter igjen av det han lovet i sin første tale. Når det er sagt, må vi aldri gi opp håpet for fred. Vi er nødt til å jobbe målrettet for å skape fred, sier Aamir Sheikh.

Høyrepolitikeren er også sterkt engasjert i fredssamtaler mellom India og Pakistan.

Malalas Nobelspris

Da Malala Yousafzai ble skutt av ekstremister i 2012 bidro det til at verden fikk øyne opp for bloggeren som var opptatt av kvinnelig rett til skolegang. Hun ble den yngste mottaker av Nobelspris noensinne, sterkt takket være Aamir Sheikh.

– Jeg forsøkte å komme i kontakt med Malalas familie gjennom Utenriskdepartementet, uten hell, sier han.

Sheikh måtte ringe og reise og spørre om tjenester fra flere innflytiskerike personer verden over før han tilslutt kom i kontakt med Malala. Det ble tilslutt tre tidligere statsministere som skulle til før han endelig fikk tak i familien.

– Det skulle mye til, men det ble et sterkt signal. Alle har rett til skolegang, forteller Aamir Sheikh.

Det er ikke uten grunn at twitterhandelet hans er #brobyggeren. Han samlet blant annet inn flere titalls millioner kroner i samarbeid med Røde Kors til støtte for jordskjelvofre i Pakistan og India i 2005. Han arrangerte videre et fakkeltog og en støttekonsert med norsk-kongelig tilstedeværelse for å bidra til å hjelpe de rammede under flommen i Pakistan i 2010. Det bidro blant annet til at regjeringen donerte 400 millioner kroner til de rammede.

Han er også sterkt engasjert i likestillingsarbeids innenlands.

Det første barnetoget

Aamir Sheikh leder 14. august-komiteen, som ble dannet i 2003 for å feire Pakistans nasjonaldag i Norge. Komiteen er svært opptatt av å likestilling og inkludering av barn i feiringen av ulike kulturaktiviteter og arrangementer.

– Det har tidligere vært mannsdominerede forsamlinger i feiringen av nasjonaldagen, forteller Aamir Sheikh.

I 2003 ble det for første gang arrangert et barnetog for Pakistans nasjonaldag.

– Jeg reagerte på mangelen av barn og kvinner, og satte igang komiteen for at vi skulle kunne feire nasjonaldagen vår slik nordmenn gjør på 17. mai, sier han.

– Jeg er sterk motstander av mannsdominerende møter. Hva slags budskap gir vi til kommende generasjoner om kun menn er tilstede, spør poltikeren videre.

Komiteen inviterer til alle nasjonaliteter.

Er du sulten?

Aamir Sheikh er ikke bare politisk aktiv, men har også vært i spissen når det kommer til matvarebransjen og det å bestille daglivarer hjem. 44-åringen er administrende direktør i Matbox, en innavotør innen dagligvarebestilling.

– Folk vil ikke lenger bruke fritiden sin på å handle daglivarer. Vi ser at det er et stort for å behov for å levere dagligvarer hjem til folk.

Gjennom Matbox får du legge inn en bestilling via pc’en eller mobilen,  og levert varene på døra.

– Det er her fremtiden ligger i varehandel, forklarer Aamir Sheikh. Du har kanskje lest om lignende tjenester i i avisene det siste året, men Aamir Sheikh tenkte ut ideen allerede på 90-talet.

– Vi var de første som startet denne tjenesten i 1995, avslører han.

Budskapet

– Det er viktig at man løfter hverandre opp, fremfor å trampe på hverandre. Man kommer langt i livet om man samarbeider. Når vi samarbeider, viser forståelse og tillitt til hverandre er det ingen grenser for hva vi kan oppnå, forteller Aamir Sheikh.

– Hvike egenskaper skal til for å lykkes i sine mål?

– Du må stole på deg selv, ha fokus på dine mål, være selvsikker og jobbe målrettet for å nå dine mål. Du må tørre å satse, samtidig som du må tåle å høre og ta til deg kritikk. Det er ikke alltid du lever opp til forventninger og forhåpninger du måtte ha, så du må være sterk og kunne takle skuffelser, sier Sheikh.

– Man blir sterkere med årene og lærer av alle feil man begår. Mitt største budskap er at man aldri må gi opp. Du kommer til å lykkes. Noen ganger møter man på utfordringer, men ikke gi opp, utdyper han.

– Hva er ditt viktigste budskap til den kommende generasjon?

– Utdannelsen er nøkkelen til suksess, du kommer langt med en solid utdanning med deg i kofferten. Våre førstegenerasjonsforeldre har ofret mye. De tok jobbene ingen andre ville ha. Det er prisen de betalte for at vi har de mulighetene vi har. Vi som kom etterpå er litt bortskjemte, så det er viktig å huske på at vi må satse enda hardere for å gi sine etterkommere en enda bedre mulighet til å lykkes i det norske samfunn, sier 44-åringen. Han deler sitt i perfekt sammenheng sitt favorittsitat:

– Utdanning er det viktigste våpen hvis vi vil oppnå forandring i verden – Nelson Mandela.

Kommentarer

kommentarer

Related Artikkel Articles

Similar Posts From Artikkel Category