Cesar Rahber (35) var en av de første, om ikke den aller første mannlige barnevernspedagogen med bakgrunn fra Pakistan. Ildsjelen driver barnevernsselskapet Trygg Fremtid, jobber i Bufetat og er en multigründer involvert i syv forskjellige bedrifter.
– Man scorer veldig bra på arbeidsmarkedet som en mannlig barnevernspedagog med flerkulturell bakgrunn. Det er et av de få feltene der det å være mann og ha utenlandsk bakgrunn er gull verdt, forteller Cesar.
– Jeg tok bachelorutdannelsen min på Høyskolen i Østfold som den eneste gutten blant 34 jenter, på godt og vondt, fortsetter Cesar med et smil om munnen.
Cesar var usikker på hva han ville bli. Han gikk befalsskolen i militæret og hadde planer om å fortsette på krigsskolen, men fant fort ut at det ikke var noe for han. Han startet senere på en ingeniørutdannelse, men hørte om en nyoppstartet barnevernspedagogutdannelse på Høyskolen i Østfold.
– Jeg fikk en feeling på at jeg kanskje var mer egnet til en sånn type sosial utdannelse, fremfor å sitte å regne på ting. Det var spennende, og det var få som visste noe særlig om det, i hvert fall i fra våre miljøer. Jeg hadde ingen venner eller bekjente jeg kunne spørre om utdannelsen, så jeg undersøkte litt selv.
Det angrer han ikke på idag. Cesar kom inn som den eneste gutten blant 700 søkere på 35 studieplasser.
– Jeg husker jeg hadde seks ulike jobbtilbud når jeg var ferdigutdannet, og det var da jeg skjønte at dette var et riktig valg, i hvert fall trygghetsmessig. Mine foreldre og søsken skjønte aldri helt hva jeg egentlig drev med, og hva slags type utdannelse det var. Det var et valg jeg tok 110% med eget initiativ, uten påvirkning fra noen andre, deler Cesar.
Givende arbeid
– Jeg tror det er mange, spesielt i vårt samfunn, som ikke helt vet hva det innebærer å være barnevernspedagog i Norge, og hvor viktig rolle det har. Det blir ikke omtalt så mye i våre kulturer eller generelt i minoritetskulturer. Det har ikke det samme statussymbolet som for eksempel medisin, juss og ingeniørutdannelser. Det er veldig synd. Det er et studievalg som er undervurdert, både jobbmessig og med tanke på hvor givende og interessant det er.
– Det er mange, mange muligheter innenfor barnevernspedagogutdannelsen, også i forhold til videreutdanning, helt opp til doktorgrad, forteller Cesar.
– Noe som har vært en del av nøkkelen til min suksess er at det finnes turnuser som tillater deg ganske stor fritid. Man har turnuser som er døgnbaserte. Turnusen går da for eksempel fra mandag til torsdag, og da bor man på jobben. Man er der hele tiden, og man har et eget soverom. Når du da går av på torsdag har du fri frem til neste torsdag. Så begynner du på torsdag igjen, og jobber til mandag. I teorien jobber man fra ti til elleve døgn, og har 20 dager fri i løpet av en måned.
– For meg var det å ha 20 dager fri helt utenkelig når jeg hadde jobbet fulltid ved siden av studiene. Når jeg var såpass engasjert og hadde den drivkraften jeg hadde, bestemte jeg meg for å gjøre mest mulig ut av fridagene. Så jeg jobbet ekstra og tjente gode penger på det. Jobber du mer, så tjener du mer, ikke sant?
Startet eget selskap
Cesar ble ferdigutdannet i 2005, og har tatt tre videre utdanninger: Barnevern og etnisitet, sosial og flerkulturell pedagogikk og ART-trener, som står for Aggression Replacement Training. I 2007 opprettet han sitt eget selskap Trygg Fremtid, der han leier seg selv ut som en konsulent.
– Jeg har spesialisert meg innenfor minoritetsungdommer med store atferdsproblemer. Jeg har hatt ganske mange heavy saker med utenlandsk ungdom, sier Cesar.
– Det har vært en del krevende saker, men man får en kjempegod følelse også når man ser at ungdommen trives sammen med deg. Det er givende når du ser at det er utbytte av at du er på jobb. Man holder masse reflekterte og konstruktive samtaler med ungdommene, og de tar det til seg og bruker deg som en veileder og mentor. Du kan være med på å forandre livet deres på en positiv måte, og det er en følelse som er vanskelig å oppleve om du ikke jobber med mennesker.
Multigründer
– Med tanke på at jeg i så mange år har jobbet i døgnturnus og hatt såpass mye fri, har jeg bestemt meg for at den fritiden skal utnyttes maksimalt, forteller Cesar. Han har et driv for å lykkes, og har sammen med sin kone etablert en rekke selskaper.
– Jeg og min frue driver en del ting sammen, og så har jeg noen prosjekter med noen andre partnere. Vi driver alt i fra klesbutikker, VIPmagasinet (medeier) og har nå gått inn i restaurantbransjen. Det at jeg har ulike typer roller gjør at jeg trives veldig godt på jobb. Jeg har lært meg at når jeg først drar fra jobb, så legger jeg det bak meg. Da kan jeg sette meg inn i min nye rolle, som kan være alt fra markedssjef i VIPmagasinet eller TT Vulkan, til det å jobbe sammen kona i klesbransjen, avslører Cesar.
– Min drøm har aldri vært å bli det eller det, men å jobbe hardt og stå på for å lykkes. Og det er den veien jeg fortsatt er på idag, legger han til.
– Jeg tenker at man skal være utrolig ærlig ovenfor seg selv. Man skal være såpass tydelig ovenfor hvem man jobber med, og ha en personlighet som viser at enten mestrer man det, eller så gjør man ikke det. Hopp inn i prosjekter du har en god magefølelse på, og vær trygg på dem du har rundt deg, forteller Cesar når vi spør han om nøkkelen til suksess i gründerverden.
– Mine største inspirasjoner er gründere som skaper noe fra scratch og lykkes med det. Jeg har veldig stor respekt for de. De som spiller et rent spill hele veien, står på og jobber døgnet rundt. Det kan være alt fra Steve Jobs til en skuespiller som har jobbet hardt for å komme til den posisjonen han ønsker å være i.
– Design your own dreams
Vi spør Cesar om han har et favorittsitat: – Jeg har et eget som jeg brukte som et slogan for et klesfirma jeg startet for veldig mange år siden. Design your own dreams. Grunnen til at jeg brukte ordet design var jo fordi det var et firma som var basert på design, men jeg bruker det fortsatt for meg selv. Du skal designe din egen drøm. Det går på at du på alle mulige måter selv påvirke hvordan du vil oppnå dine drømmer. Det er den jeg lever etter.
– Selv om man er en sosialarbeider kan man lykkes som en suksessrik person på alle mulige områder. De drømmene og målene som veldig mange av den yngre generasjonen har idag, i forhold til det å ha et fint hus, fin bil og fine klær og en fin status i samfunnet, er fullt oppnåelig som en sosialarbeider. Du kan ha den livsstilen du selv ønsker, selv som en sosialarbeider. Det er ingen begrensninger til tross for at man jobber i et slikt felt. Jeg har i hvert fall utnyttet det til det maksimale. Jeg har vært veldig kvalitetsbevisst på alle ting i livet. Det er veldig få som ser på meg og tror jeg egentlig er en sosialarbeider. Det er et image man skaper selv.
Design your own dreams, avslutter Cesar.