Faren min er mitt største forbilde

Faren min er mitt største forbilde

Faren min er mitt største forbilde

by 16/12/2014

Han utfylte farsrollen på et høyt nivå. Han etterlot alt han hadde i Marokko og kom til Norge med tomme hender. Og dette gjorde han for å bygge opp et godt liv og framtid for meg og resten av familien min forteller Zakaria El Moussaoui

Faren til Zakaria jobbet som renholdsarbeider og kom ofte sent hjem etter tolvtimersdager. Men til tross for at han var sliten og skitten så lyste han bestandig opp når han så oss, forteller Zakaria.

– Vi barna ble prioritert og vi hørte aldri at han sa måtte slappe av og spise før han ga oss oppmerksomhet. Å se en mann i slike omgivelser, men som allikevel kunne gi det beste av seg selv, ga meg motivasjon til å klare å levere mye mer enn det han klarte.

– For i motsetning til min far, så er jeg født og oppvokst i Norge, forteller han. – Jeg har fått alt servert på sølvfat, men han kom fra et fattig land. Og fra et lite frø så skapte han en hel hage, og det kun for vi som var familien hans, forteller Zakaria.

– Jeg ville gå min egen vei slik som han gjorde og ta risikoer. Da han forlot hjemlandet så var det ingen garanti for at han kom til å lykkes og få et bra liv. Men det er jo heller ingen garanti for meg at Smerte og Idrettsklinikken blir en suksess. Vil man lykkes i noe, så må man som regel risikere noe for å få det til, fortsetter han.

Hvorfor jeg ble fysioterapaut
Zakaria drev gjennom mange år aktivt med kampsport, men ble stadig plaget av en skulder som gikk ut av ledd. Operasjon ville han ikke ta, så han oppsøkte jevnlig fysioterapeuter for å få bukt med skaden.

– Jeg møtte en utrolig dyktig fysioterapeut, og jeg ble virkelig imponert av hvordan hun brant for yrket sitt. Hun inspirerte meg gjennom gleden og roen hun fant i å hjelpe andre. Måten hun støttet og fulgte meg opp ga meg veldig mye, og jeg ville gjerne hjelpe andre på samme måte.
Veien var da kort til fysioterapistudier på Bjørknes Høyskole. Jeg fikk også to utvekslingsår i fysioterapiens hjemland, Nederland, forteller Zakaria.

– Jeg lærte å ha en veldig klinisk tilnærming til andres smerteproblematikk, så jeg sitter igjen med en unik bakgrunn sammenlignet med fysioterapeuter som kun har studert i Norge. Jeg tok også en videreutdanning innen i ortopedisk medisin, så jeg kan diagnosere for å finne årsaken til smertene, forteller han.

– Har du vondt i skulderen for eksempel, så ser jeg ikke bare på skulderen, men prøver å finne linker. Du vet, kroppen er jo koblet som et puslespill, og man må ikke kun fokusere på der det gjør vondt, men også helheten.

Gode muligheter i Norge
– Men i et land som Norge, som er en gullgruve, så må man bare satse. I Marokko ville fallkurven vært enda større. Hadde klinikken vært i Marokko og gått dårlig så hadde jeg tapt mye, og det hadde ikke bare vært meg som hadde lidd, men også min familie. Bor du derimot i Norge så går du aldri fattig. Om klinikken feiler så har jeg fortsatt tak over hodet og mat på bordet. Det er ingen som lever fattig i Norge, så lenge man selv ikke sørger for å leve et fattig liv.
Zakaria tar en liten pause, før han legger til – Når jeg sier ordet fattig så snakker jeg jo om materialistiske ting, men det aller viktigste er jo selvsagt det å ha det bra med seg selv og menneskene rundt seg. Da er man rik uansett.

– Mennesker som jobber i helserelaterte stillinger er veldig lite egosentriske, og har som regel et indre kall om å hjelpe, fortsetter Zakaria.-Jeg gjør først og fremst ikke dette formeg selv, men for pasientene og min familie. Så min største drivkraft for klinikken er å bygge opp en fremtid for min kone og våre fremtidige barn, akkurat slik som min far gjorde. Norge er et såpass privilegert land at det er synd om vi ikke benytter oss av alle mulighetene.

Zakaria har reist mye og forteller at Norge er uten tvil en gullgruve sammenlignet med andre steder i verden. Vi må samle det vi kan og gjøre det godt for andre som lever rundt oss også. Da blir man mindre materialistisk og kommer mer til kjernen av mennesket. Og da lærer man å leve som et medmenneske.

Hardt arbeid gir resultater
Med høyt trykk i klinikken har den flinke fysioterapeutene planer om å ansette flere hjelpere etter hvert og skal også peile inn bedrifter som kunder. – Jeg jobber hardt og det blir lange dager, forteller Zakaria. Som jeg nevnte i stad så lever jeg i et privilegert land, men ingenting kommer gratis. Men så lenge man jobber hardt og står på så har man enorme muligheter for å gjøre det bra. Jeg har til nå gått denne veien helt alene, og jeg har vist at jeg elsker yrket mitt og det å hjelpe andre. Dette gjør at man vokser og gror via jungeltelegrafen. Mange oppsøker meg etter tips fra tidligere kunder. Det er veldig berikende med så positiv tilbakemelding. Pasientene mine takker meg og tror det er kun jeg som hjelper dem, men på mange måter så er det også de som hjelper meg. Deres takknemlighet gjør meg mer motivert og jeg elsker å hjelpe mennesker.

Tips hvis du er ny i Norge
– Lær språket, forteller Zakaria, språk er nøkkelen til alt!

– Jeg har en historie om det. For noen år siden ble jeg kjent med en mann på biblioteket på Kolbotn. Hver eneste gang jeg var der så var han der også. Han leste og leste for å kunne mestre det norske språket. Jeg møtte på han igjen for noen uker siden, og han fortalte meg at han nå var fullt opptatt med ingeniørstudier. Og det etter kun fire år i Norge. Han hadde kommet så langt fordi han tok viktigheten med å kunne språk seriøst. Språk er makt og nøkkelen til all suksess.

Zakaria har også noen råd til alle de som allerede mestrer norsk;- Skaff deg mye kunnskap og planlegg dagene for å nå dine mål, forteller han.

– Planlegging er som et kart, og uten kartet så havner du på villspor. Les mye og gjør det bra på skolen, sett deg ned og gjør lekser. Gjør sosiale ting i helgene, men på hverdager prioriterer du kunnskap. Har du riktig grunnarbeid så blir det ikke vanskelig å score høyt.

– Sats også alt på noe du brenner for, og gjør det fordi du elsker det du driver med,og ikke fordi du føler deg presset til å gjøre det. Om så drømmen er å klatre opp rangstigen på Rema 1000 så gjør det! Bli først butikkmedarbeider, gi alt på jobb og sats på å bli butikksjef.  Ikke nøy deg med det du har, fordi du alltids kan gjøre det enda bedre og oppnå mer. Og tenk hele tiden at du ikke bare gjør dette for deg selv, men også for andre. Fordi gjør du suksess vil det inspirere og påvirke andre til å satse slik du har gjort. Den handlingen vil føre til at flere blir med, og det vil spre seg, fenge og motivere. Jeg vil gjerne være en inspirasjon for andre mennesker til å satse høyt og følge drømmene sine. Vi mennesker er nemlig visuelle vesener, vi vil gjerne se at et annet menneske lykkes før vi selv satser, forteller han.

Viktig å bruke tiden effektiv
– Men ikke bare jobb, men også familien din. Ungdommen glemmer ofte verdien av familie, men for meg har det vært det selve senteret som har støttet meg. Vi lever i et samfunn hvor det er lett å glemme verdier og kun bry seg om materielle ting. Men for meg er suksess det å gjøre noe jeg elsker, hjelpe mennesker og å stille opp for mine nære.

Kommentarer

kommentarer