For meg er integritet og evne til å være innovativ det viktigste

For meg er integritet og evne til å være innovativ det viktigste

For meg er integritet og evne til å være innovativ det viktigste

by 13/10/2016

Selv hadde han en bratt oppadstigende karrierekurve da han på midten av 90-tallet entret lokalene på Ullevål sykehus ved juridisk seksjon og tok raskt ansvaret for innkjøpsavdelingen. Den nyutdannede juristen hadde en brennende iver for å tenk innovativt og gjorde raskt store framskritt. Før han visste ordet av det satt han plutselig på ledermøtene med landets overleger og sjefer.

– Det var snakk om store innkjøp og jeg merket at det var lett for legene å dra kortet «du har ansvaret om det skjer noe med pasientene» fordi jeg var ansvarlig for innkjøp av maskiner. Men, jeg må ha gjort noe riktig for jeg ble beordret til å flytte sentralt til byrådsavdelingen for finans, konserninnkjøp, etter bare seks måneder.

– Det er mange som venter på at du skal mislykkes når du begynner å gjøre det bra. Spesielt hvis du er litt utenfor normalen. Jeg er jo adoptert fra Afrika og på 90-tallet var det ikke mange med annen hudfarge i toppen i norsk næringsliv . Mørk hud var definisjonen på utlending, kriminell og voldtektsforbryter og egentlig var dette veldig ufortjent da de som kom først var jo arbeidsinnvandrere, det var på grunn av kompetansen deres. Det var ikke noen flyktningestrøm, men likevel ble det sånn «de tar jobbene våre» og det har gjort at jeg har følt behov for å lykkes som kanskje har blitt mer ekstremt enn for andre.

Sandahl forteller at kompetansenivået innen innkjøp i Oslo kommune på den tiden var noe av bakteppet for den raske suksessen.

– Kompetansenivået i 1996-1997 innenfor innkjøp var ganske lavt kan du trygt si. Så det betydde at det var ekstremt enkelt å få resultater. Det første vi gjorde var å sende brev til alle leverandører og sa at de måtte sette ned prisen. Det andre var å fjerne alle fakturagebyr og å be de fakturere hvert kvartal og ikke hver måned. Vi hadde 60 milliarder å kjøpe for i året så det er klart at hvis du kan spare ett prosentpoeng eller flere så er det mye penger.

Et multitalent

Etter to år i Oslo Kommune gikk turen videre til Telenor Nett, men der så han ikke store karrieremuligheter før et møte med en tidligere kollega som endte med ansettelse som analytiker i Telenor Venture. Ett år senere var han partner i firmaet.

-Det ble raskt mye ansvar, men jeg tok det. Jeg har aldri vært redd for å ta lederposisjon og så tror jeg nok mitt utgangspunkt som mørkhudet fikk meg til å jobbe litt ekstra hardt. Drivkraften min har vært at jeg alltid har ønsket å være god.

Sandahl er en mann av mange talenter og kan skilte med blant annet fem norgesmesterskap i i bandy samt medalje med landslaget. I tillegg har han vært aktiv både som stuper, i fotball, men da han var student var det ikke nødvendigvis bøkene som fanget interessen hans mest.

– Jeg var ikke best på jussen faglig sett. Jeg gjorde veldig mange ting på jussen som jeg syntes var mye mer givende enn å bare sitte og lese. Jeg var blant annet nestleder for Juristforeningens humanitæraksjon, leder for Juridiske Vinterleker de to første årene, viseformann i Juristforeningen samt medistudentparlamentet.

En travel mann med andre ord. Tar du en titt på CVen hans i dag kan han vise til tidligere stillinger som Director i Nordea Investment banking, styremedlem i blant annet Alagra, de børsnoterte selskapene PSI Group ASA, Datarepons ASA, NOCC ASA og One Two Com AB og ikke minst innehavende stilling som Managing Director  i Dyvi Invest AS,

Integritet er viktig

Forretningsverdenen er ikke bare oppturer. Og ofte er det når nedturene kommer at man ser hva et menneske er laget av ifølge Sandahl. Og er det noe han er opptatt av så er det integritet.

-Jeg balanserer aldri på knivseggen for så å falle ned på feil side og måtte krabbe opp igjen og håpe at ingen så meg, det gidder jeg ikke. Det handler om integritet. Integritet er veldig viktig. Folk skal kunne stole på deg og ditt ord. Og de skal vite at når vi går i krigen, som denne forretningsverdenen til tider kan være, så vet du at jeg står side ved din side eller går foran deg. Jeg skyter deg ikke i ryggen.

– Mitt beste råd er å være lojal. Og det må du lære deg! Det er ikke noe du begynner med når du er 30. Det er noe unge bør tenke mye mer på enn de gjør, påpeker han.

Når du driver med venture så vil noen selskaper gå konkurs. Dette kan ifølge Sandahl gjøre vondt, samtidig som han understreker at oppturene er veldig spennende.

– Noen går til himmels og det gjør godt. Men det er viktig å huske at alle gjør feil. Så med det som blir feil eller gjør vondt, hvordan er sjefen din da? Går han foran og sier jeg er sjef og tar ansvaret, vi har diskutert det og lært av våre feil og vi vet hva vi har gjort galt og vi vet hva vi har gjort riktig? Det er sånn man kommer videre. Noen vil kanskje begynne å peke nedover, men det er her det med integritet blir så viktig igjen. Du må kunne stå ved ditt ord og vite at du har gjort alt du kunne for at det skulle gå bra.

Villig til å tenke innovativt

Etter nesten 20 år med investeringer og corporate finance har Sandahl sett små og store selskaper komme og gå. Han mener man ikke kommer noen vei om man har holdninger som «it´s my way or no way».

-Du må tro på din visjon, men spesielt med teknologiskiftene vi ser nå, så kan du ikke sitte å si at nei i 2012 nemlig så fant jeg ut at det er dit vi skal. Og så peker kanskje hele verden i en helt annen retning. Både du og de du investerer i må være endringsvillige. Det fungerer ikke uten. Det er dog viktig og holde fokus når man går fremover og ikke forsøke og fange opp alt.

-Du må også være villig til å tenke innovativt. Hvis jeg skal håndplukke et team så må de ha en lidenskap for det de driver med, en fantastisk drive og litt standhaftighet. Det blir helt håpløst om alle bare gjør som jeg sier. Du må kunne ta avgjørelser og være tøff nok til å stå i det, samtidig som du finner balansen i å lytte til og lære av andre.

Vit hvor styrkene dine ligger

Overraskende nok mener den jussutdannede eksperten at man må huske at det er mennesker man jobber med når man forhandler. Og da kan jusspråket bli tørt. Derfor anbefaler han å ha en god dose kulturell kapital, karisma og gode kommunikasjonsevner på laget.

– Hvis du sitter i forhandlinger så er det ikke bare jussen som teller. Det bare legger rammene og – noen ganger må du innse at det å sitte å høre på to advokater som skal vise deg hvor flinke de er kan ødelegge hele forhandlingen. Det vi må huske er at det er en kjøper og en selger som ønsker å gjøre en transaksjon, da skal du finne løsninger og ikke problemer.  Det er en kunst å finne balansen her og kommunisere det på riktig måte.

Men noen feller er det viktig å unngå, som det å kjenne sine svakheter.

-Du må ikke tro at du er verdensmester ingen er det. Få inn annen kompetanse enn den du selv besitter. Om du er innovatør, men ikke er selger, må du være villig til å la andre reise ut og selge for deg. Vit hvor styrkene dine ligger og vit hva som er dine svakheter. Ansett mennesker som er dyktigere enn deg.

Viktig å ta utdanning

Det er stor konkurranse på arbeidsmarkedet og unge mennesker i dag har ofte doble bachelorgrader og to mastere når de kommer på intervju. Sandahl mener derfor det er svært viktig å ta høyere utdanning.

-Utdanning er kjempeviktig mener jeg. Det er mulig å lykkes på andre måter, men i dag er det mye tøffere arbeidsmarked. Man møter unge mennesker med to mastere på intervju og de har i tillegg jobbet i alle mulige veldedige organisasjoner. Kravene i dag til utdanning er mye høyere enn det var da jeg vokste opp. Kravene på jussen da jeg begynte der var vel to i snitt. Alle kunne gjøre det og det er interessant når du ser de eldste partnerne i enkelte advokatfirmaer – det er ikke alle som er Einstein, ler han.

Sandahl legger samtidig til at det er viktig å ikke la seg begrense av rammene som settes når man tar en utdanning.

Det du lærer når du tar en utdanning er at alt skal analyseres og vurderes. Det trenger ikke alltid å være positivt. Det må være mulig å ta noe på sparket. Planer og forretningsplaner og strategier og prosesser etter prosesser… Hvis det blir for mye av det så dreper du en gründer i hvert fall.

For å understreke hvor viktig det er å tenke nytt, peker Sandahl på mobilen sin og spør hvem stjernene for ti år siden var.

– Nokia og Ericsson hadde mer enn 40 prosent markedsandel hver. Hvor er de i dag? Borte. De ble for komfortable og sluttet å tenke nytt. De trodde de var verdensmestere og utfordret ikke seg selv nok, tror jeg.

Reis ut i verden

Sandahl sier det er viktig å huske at ingen kan alt, selvfølgelig inkludert ham selv. Men desto mer utdanning og erfaring du har, desto større muligheter har du for å prestere godt. Det å ha kjennskap til flere kulturer enn din egen kommer også i følge Sandahl svært godt med.

– Å kunne og kjenne andre kulturer kommer til å være helt avgjørende for å lykkes fremover. Igjen, det er mennesker vi jobber med og ikke bare folk som er fra Norge. Du kommer til å jobbe med folk fra hele verden. Så reis ut i verden. Oppdag nye ting. Det er det som er det vakre med alt dette. Jeg er jo adoptert og mørk i huden. Det kommer jeg ikke unna på godt og vondt. Ellers er jeg svært norsk. Men jeg har reist mye og hatt mye å gjøre med flere kulturer og det kommer veldig godt med. At jeg har kommet dit jeg har i dag beviser at det er fullt mulig å lykkes selv om man ikke er helt A4. Bruk kraften i å være litt annerledes positivt. De med flerkuturell bakgrunn har alle forutsetninger for å være vinnerne i de kommende år.

Skrevet av Renate Dretvik

Kommentarer

kommentarer