Fra oppvaskgutt til assisterende leder

Fra oppvaskgutt til assisterende leder

Fra oppvaskgutt til assisterende leder

by 15/12/2016

Jeg flyttet til Norge i 2011. Jeg måtte vente 7 måneder før jeg fikk arbeidstillatelse. I den tiden fikk jeg en norskbok av min kone, og jeg var på biblioteket hver dag for å lære meg språket bedre.

Det var også nettopp konen som var grunnen til at Jose gjorde nordmann av seg.

Jeg traff henne helt tilfeldig på et utested i Cancun da hun var på ferietur med noen venninner. Det var kjærlighet ved første blikk, men hun var student og kunne maks bo i Mexico i seks måneder.

Paret hadde et avstandsforhold i nesten et år før de fant ut at det var på tide å flytte sammen. Det var uaktuelt for henne å flytte til Mexico, så det ble Jose som måtte pakke kofferterten.

Yngste av fem brødre

Familien min var ikke spesielt begeistret. De hadde ikke møtt hun jeg skulle flytte med og jeg var kun 22 år gammel. Mamma sa rett ut at hun lurte på hva som foregikk i hodet mitt, ler han. Det var nok tungt for familien min at jeg dro, da jeg har tette bånd til både brødrene mine og moren min.

For er det noen som er vant med å en stor familie rundt seg, så er det José.

Jeg var den yngste av fem brødre. Min far forlot oss da jeg var kun tre måneder og min eldste bror tok meg under vingene sine og ble en slags farsfigur. Jeg tror nok at mamma hadde det tøft med fem gutter å passe på, men hun gjorde en utrolig god jobb med å håndtere oss og jeg er veldig imponert over henne. Hun jobbet veldig mye for å kunne brødfø oss.

Fikk utdanningsmotivasjon av Kaffistova

Jose innrømmer at det var tøft å forlate familielivet i Mexico til en helt ny tilværelse i Norge.

Jeg hadde jo ingen utdannelse da og kunne ikke norsk. I Mexico så manglet jeg rett og slett motivasjon til å studere, på det tidspunktet var det viktigere med penger og egen bil, ler han. Så det eneste jeg brydde meg om var å jobbe.

Jose jobbet i familiens gullsmed butikk i Cancun i Mexico, et sted der det ofte florerte av turister. Han fikk smaken for serviceyrket og dette kom godt med da han klatret opp karrierestigen i Kaffistova. Det første trinnet var derimot som oppvaskgutt, siden han ikke kunne norsk da han startet.

Men Joses gode arbeidsmoral og det faktum at han lærte norsk temmelig kjapt ble lagt merke til, så etter kun tre måneder fikk han en høyere stilling. Da stillingen som assisterende leder ble ledig i 2013 var Jose interessert i å ta over. Sjefen til Jose mente også at den stillingen ville være aktuell for han.

Det var bare et problem; Jose manglet utdannelse.

Jobben gikk til en annen, men denne episoden motiverte meg til å begynne å studere. Jeg hadde jo bestandig hatt lyst til å ta utdannelse, men jeg visste ikke hva.
Med tanken på en høy stilling i Kaffistova som motivasjon kastet seg Jose seg på utdanningen Butikkledelse på Treider Fagskoler.

Det var en ett års intensiv utdanning, og dette gjorde jeg ved siden av å jobbe fulltid, så det var en hektisk og tung periode. Heldigvis var sjefen veldig fleksibel med meg. Han visste jo at jeg studerte for å gjøre karriere i firmaet. Med det var virkelig verdt det og jeg fikk stillingen som assisterende leder samme dagen som jeg var ferdig med utdanningen.

Jeg er glad for at jeg tok fagene mine på Treider Fagskoler. Her fikk jeg oppnådd det jeg ville raskt og med god kvalitet.

The Oslo Tour

I tillegg til jobben på Kaffistova så har Jose startet med et nytt konsept, der han også omfavner det han er best på; Turister.

Jeg organiserer en fottur; «The Oslo Tour», som er fotturer her i Oslo. Ideen bak det er at mange turister kommer hit og befinner seg i en situasjon hvor de for eksempel ikke vet hva de bør se eller hvor de kan spise god norsk mat. De kan derfor melde seg på på The Oslo Tour og få en guidet tur fra slottet til Mathallen.

Dette er selvsagt et 100 prosent norsk produkt, forteller Jose. Det er en fordel at jeg har jobbet så lenge på Kaffistova, jeg har jo blitt mer kjent med den norske kulturen enn om jeg hadde jobbet på et mer internasjonalt sted.

Nybakt pappa

Med hele seks nettsider som selger The Oslo Tour så har Jose fullt opplegg med turer hver helg. Det faktum at han også jobber fulltid på Kaffistova gjør at det blir liten tid til reising til hjemlandet Mexico. I tillegg dukket det opp enda en positiv opplevelse i livet til Jose som gjorde det desto mer hektisk. Han ble nemlig nylig pappa for første gang til lille Carl Victor.

Forbilder

Jose trekker frem sin eldste bror som et av sine største forbilder.

Han kunne ikke feste og gjøre som han ville, fordi han måtte ta vare på meg og de andre. Han har støttet meg og han og resten av brødrene mine dekket mangelen av en far.

Gode råd til andre nye i Norge?

Ikke vær redd for å gjøre feil, fordi tenkt hvor mye du kan lære av å rette de opp igjen. Et halvt år etterpå så kan du se tilbake og se hvor langt du har kommet. Det tok faktisk over ett år før jeg kunne holde en hundre prosent flytende samtale på norsk. Jeg vet om enkelte som har bodd her i fire år, men ikke kan språket ordentlig fordi de er redde for å gjøre feil. Det er viktig å komme seg utenfor komfortsonen.

Kommentarer

kommentarer

Related Treider Articles

Similar Posts From Treider Category