Rolllemodeller

Krysset landegrensen for å oppnå drømmen

Krysset landegrensen for å oppnå drømmen

by

Ville gjøre noe annerledes

Yasmin Khan er født og oppvokst Hundvåg, en liten øy nord i Stavanger i Rogaland. Hun vokste opp med tre søsken og foreldre med pakistansk opphav.
– Helt siden jeg gikk på ungdomsskolen visste jeg at jeg ville jobbe innenfor helsesektoren, med mål om å hjelpe folk.

De fleste av hennes andre venner med pakistansk kingroot app bakgrunn valgte å gå allmennlinjen. Det var ikke så populært med yrkesfag. – Jeg ville gjøre det annerledes, forklarer hun.

Hun søkte seg inn på helse og sosialfag, men var ikke sikker på hvilken retning hun ville ta i det tredje året. Valget falt på tannhelsesekretær.
– Jeg hadde faktisk alltid likt å gå til tannlegen der sekretæren kom smilende ut. Jeg ble alltid tatt godt imot, etterfulgt med samtaler om behandlingsmetoder, og bare det hele med tenner synes jeg var interessant. Jeg innså at tannhelseyrket allerede lå i slekten ettersom jeg har kusiner og fettere som er tannleger i Pakistan. Kanskje dette var noe som allerede lå i blodet mitt? Kanskje alt pekte på at dette var veien å ta?

Fra Hundvåg til København

Yasmin ble autorisert tannhelsesekretær i 2007, og fikk umiddelbart vikarjobb i Tannhelse Rogaland.
– Jeg viste stort engasjement under praksisperioden, og veilederen min anbefalte meg til overtannlegen i Stavanger distriktet. Der jobbet jeg i tre fantastiske år, deler hun og fortsetter: – Etter hvert begynte jeg å tenke på at jeg ville utvide kunnskapene mine, kanskje bli tannlege eller tannpleier. For å kunne søke måtte jeg ha studiekompetanse.

Yasmin tok allmennfaglig påbygging på kveldstid, mens hun jobbet som tannhelsesekretær på dagtid.
– Det gikk opp for meg at tannpleieryrket ville ha passet meg veldig godt. Under søkeprosessen møtte jeg på en ferdigutdannet tannpleier som hadde studert i København. Etter å ha fortalt henne at jeg hadde planer om å studere tannpleier anbefalte hun meg å prøve å søke i Danmark på grunn av studentmiljøet, og også fordi studiet var lagt opp en veldig god måte.

– Men å studere i utlandet? All undervisning på dansk? Å flytte fra venner og familie til et helt nytt land, ny kultur og ikke minst språk? Jo, jeg ville gripe sjansen og prøve noe nytt. Før tankene dro meg til vanvidd bestemte jeg meg for å søke med det samme.

Yasmin kom inn på Universitet i København.

Den første i kullet som fikk jobb

Før Yasmin visste ordet av det hadde hun allerede reist til København med spenning i bagasjen, og et håp om å være ett skritt nærmere drømmen.
– Jeg skal ikke legge skjul på at det var veldig mye nytt å venne seg til i begynnelsen, ettersom jeg aldri hadde gjort noe slikt på egenhånd før. Avstanden fra familie og venner, språkbarrieren og et nytt miljø var bare få av tingene. Jeg må legge til at mye av støtten jeg fikk både hjemme og fra venner gjorde meg sterkere, og det var det som gjorde hverdagen enklere når ting ikke gikk som de skulle. Snart fikk jeg venner for livet, samt begynte å beherske dansk veldig godt. I dag behersker jeg språket både muntlig og skriftlig. Jeg kan uten tvil si at de tre årene i Danmark var de beste i mitt liv, der jeg fikk en god utdannelse som jeg jobbet meg frem til, noe som ikke kunne ha skjedd uten støttende medstudenter og lærere som gjorde det hele mye mer oppnåelig, forteller Yasmin.

Under studieperioden grep Yasmin alltid muligheten til å jobbe når hun var hjemme på ferier. Hun ville bygge opp CV’en og skape et nettverk. I slutten av studiet tok hun praksisperioden i hjembyen Stavanger. Hun ga et veldig godt inntrykk, og ble tilbudt fast jobb seks måneder før endt utdannelse.
– Livet kunne ikke bli bedre, jeg var den første i kullet som fikk jobb, forklarer hun.

Mot og tro

– Hvis jeg skulle gi noen råd for de som vil studere i utlandet, vil jeg si, ikke la noe hindre deg. Man skal bare ha mot og tro på det man ønsker og står for. Derifra blir ting enklere, sier Yasmin.
– Mange pakistanere i Stavanger velger typiske retninger som ingeniør, økonomi og legestudier. De velger enten å studere i hjembyen eller innenfor landets grenser. Det er ganske få som velger å studere i utlandet, men det finnes de som tar sjansen og gjør det. Mange minoritetsforeldre ønsker å se sine barn realisere deres drømmer om karriere, som de selv ikke kunne fullføre. Dette er noe man hører fra da man er liten, at du skal få deg en god utdannelse, at de skal kunne heve hode høyt ved å si at dette har min datter eller sønn oppnådd. Personlig syns jeg ikke det er noe galt i det, men samtidig syns jeg at man burde finne ut hva man selv ønsker å bli. Det er mange muligheter. Selv sa min mor: «Du velger selv hva du vil bli, hvor du studerer spiller ingen rolle, bare du fullfører det du gjør og følger dine drømmer.»

I dag jobber Yasmin som tannpleier på TSMG-Madlagården, der hun har jobbet siden august 2013. Fremtiden er imidlertid ikke låst enda.
– Når det kommer til mine fremtidsplaner er det å fortsette å jobbe som tannpleier, men kanskje også ta steget videre. Kanskje kommer tanken på å ta noe videre innenfor tannhelse eller noe annet. Man vet aldri, det finnes ingen aldersgrense for å studere, avslutter hun.

Kommentarer

kommentarer