Det begynte med et sommerintership
– Jeg gikk på skole i Bergen og studerte industriell økonomi på NTNU, forteller Bing Zhao. Hun ble kjent med DNB gjennom Alarga, som er et nettverk for å fremme interkulturell kompetanse.
–Det var verdens kuleste internship, forteller hun. Opplegget var utrolig bra og jeg var blant annet var to uker i Shanghai og jobbet med kinesiske bedrifter og på DNBs kontor der nede.
Bing er godt kjent med Kina fra før.
Bing ble født i Beijing og bodde der frem til hun var fire år før hun flyttet til Norge med sine foreldre. Hun ble imidlertid sendt tilbake til Kina som seksåring for å bo med sine besteforeldre og lære seg morsmålet frem til hun var åtte.
– Jeg snakker kinesisk med foreldrene mine hjemme og holder kunnskapen ved like, forteller hun. -Jeg holder meg i tillegg oppdatert på kinesiske nyheter og har kinesiske kolleger i DNB. Jeg reiser tilbake til Kina hver sommer, og jeg synes det er viktig å bevare den delen av meg, forteller hun. Under studietiden var hun med i en forening for kinesiske studenter, og sitter i styret for Chinese Professionals in Norway.
Kom igjennom nåløyet
Internshipet i DNB ga mersmak for selskapet og Bing holdt kontakten med de menneskene hun ble kjent med. Da muligheten for å bli trainee i firmaet ble aktuell så grep hun den og søkte.
Hun var en av 500 som søkte og av de så ble 36 stykker valgt ut på grunnlag av karakterer og bakgrunn til å delta på et assessmentsenter. Dagen bestod av individuelle intervjuer, re-testing og caseløsning i grupper. Til slutt ble hun en av de seks kandidatene som fikk delta på trainee programmet.
– Fordelen med å vise seg frem på enn så allsidig måte er at du får frem helheten. Er du litt svak på et område så kan du veie dette opp med gode sider på et annet område. Traineeprogrammet passer perfekt til mennesker som er litt gode i mye forskjellig, siden du prøver deg ut på flere forskjellige områder, forteller hun.
– Jeg likte at det var en ålreit stemning på assessmentsenteret selv om vi var konkurrenter, forteller hun. Det var få spisse albuer å se, og det føler jeg reflekterte den videre kulturen i DNB. De menneskene som kom så langt er mennesker som liker å samarbeide, for det hjelper ikke å være verdens beste i finans dersom du ikke kan samarbeide med andre og hjelpe dem med å lykkes, da har du kommet på feil sted.
Grep sjansen
– Jeg er veldig fornøyd med å komme igjennom nåløyet med tanke på hvor populært traineestillingne er, forteller Bing. Da de kun vil ta inn mennesker som kommer ferske ut fra masterutdanning og har maks ett års arbeidserfaring så jeg følte at dette var en once in a lifetimesjanse jeg bare måtte ta. Jeg er veldig fornøyd med å kunne lære kjernevirksomheten til DNB, og jeg trives utrolig godt med å jobbe mot kunder, og yte finanstjenester og skaffe konkrete resultater, forteller hun.
– DNB er jo også et utrolig stort selskap, og gjennom å jobbe i bank så lærer man en hel del om hva som skjer i samfunnet og hvordan det fungerer og selvsagt om personlig økonomi. Nå forstår jeg virkelig alt som står i Dagens Næringsliv, ler hun. Banken jobber mot alle bransjer og på den måten lærer man litt om nettopp alle bransjer, forteller hun.
Lærer seg ansvar som leder
En annen heldig trainee som kom igjennom nåløyet er 26 år gamle Tom Kevin Haaland fra Stavanger. Han studerte tre år i Bergen på BI, og avsluttet med en master på Handelshøyskolen. Tom Kevin ble godt kjent med DNB via en deltidsstilling han hadde i banken ved siden av studiene. I tillegg til jobb og studier var den ambisiøse gutten leder for både Næringslivsdagen og Studentforeningen på BI. I ledergruppen til studentforeningen så var vi seks stykker som hadde overordnet ansvar for 1500 studenter. Jeg fikk virkelig brynet meg på lederrollen, og den falt i smak, forteller han.
– Jeg følte at en traineestilling i DNB var mer interessant enn en jobb som revisor eller konsulent for eksempel, og at gjennom traineeprogrammet ville det være flere muligheter til å prøve meg som leder enn andre plasser. Jeg hadde jo jobbet i DNB allerede, og visste at det var en god plass å jobbe. DNB scorer høyt når det gjelder attraktive arbeidsgivere innenfor økonomi, forteller Tom Kevin.
– Og den tiden jeg har vært her så har jeg fått mye mer ansvar og mange oppgaver som jeg ikke hadde fått andre steder, så programmet har til nå har stått til forventningene, forteller han. – Jeg tror at jeg vil jobbe innen økonomi i hvert fall, så får veien bli til imens jeg går, og jeg får prøve ut hva jeg liker og ikke liker.
Minoritetsbakgrunn en fordel
Jeg tok en utdanning som var en kombinasjon av økonomi og teknologi. Jeg ville ha en utdanning som ikke bare var bare for å lære å tjene penger, jeg ville også lære meg om hvordan samfunnet funger. Så hvorfor ikke bare kombinere det? Forteller Bing.
– Og det jeg lærte har jeg tatt med meg videre til traineeprogrammet. Jeg ser det også som en stor fordel at jeg har minoritetsbakgrunn og kan språket kinesisk. Kulturell «ballast» er noe som vil hjelpe deg i mange situasjoner, kanskje til og med ubevisst og det er en stor styrke. Den bevisheten ble styrket da jeg jobbet i Alarga.
Bing har ikke hele veien videre spikret, men har noen visjoner om hvordan drømmefremtiden ser ut. – Jeg vil gå internasjonalt og gjerne jobbe i Asia, der røttene mine er.
-Selv om det virker veldig flott og fancy å jobbe for DNB, så er det ikke uoppnåelig å komme inn i varmen. Vi er vanlige mennesker som jobber her alle mann og ingen supermennesker.
Tom nevner at han har hatt en «barndomsdrøm» om å bli siviløkonom.
– Jeg fikk faktisk Statoilaksjer som 14-åring og det trigget interessen min for økonomi. Vi hadde en «Fag og Yrkes-dag» på skolen i niendeklasse, og da kledde jeg meg opp i dress og med stresskoffert og var siviløkonom. Det som var litt artig var at akkurat på dagen ti år etterpå så var jeg ferdig utdannet.
– Jeg vil prøve ut ting og se hva jeg faktisk liker eller ikke liker, og i traineeperioden så har det åpnet seg enda flere muligheter enn jeg trodde, så det blir ikke lett å velge, men jeg tror at det å jobbe mot bedriftskunder kunne vært en god plass å starte. Jeg vil engasjere mennesker og skape resultater nettopp igjennom andre mennesker. Men veien blir jo til imens man går, og jeg har mange år igjen av arbeidslivet, forteller han.
Veien videre
– Det som er viktig for meg er å ha en meningsfull arbeidsdag der jeg kan utfordre meg selv. Her i DNB har vi 12 000 forskjellige ansatte, og det merkes at det er et godt utsnitt av Norges befolkning som jobber her. Vi har ikke et typisk finansmiljø som du ser i film, her er det lett og ledig stemning. DNBs ansatte er alt fra dresskledde mennesker til de som er litt mer løse i snippen med joggesko og t-skjorte med bandlogo på, forteller han.
Tom Kevins beste råd til andre som snuser litt på ideen om å søke traineeprogrammet er å følge hjertet uansett, -Det er først da du kan knuse rekorder. Jeg hadde som sagt en fortid fra DNB fra før av og visste at jeg passet inn i bransjen. Jeg vil også råde alle til å gå ut fra komfortsonen, utvid horisonten og test deg ut selv på andre måter enn du hadde sett for deg, avslutter han.