– Du drømmer hele livet! Slutter du å drømme har du ikke mer å gå på, sier Khatleela Hashimi. Den unge damen er åpen for å mange typer arbeid etter endt utdanning, men drømmen på sikt er å arbeide som konsulent i drømmejobben.
Bachelor er ikke nok!
I tigerstaden møter jeg en ung ambisiøse Hashimi som begynte rett på høyere utdanning etter videregående. Det startet med en bachelor i Økonomi og Administrasjon med A på den avsluttende oppgave. Men det var klinkende klart hele veien at det ikke skulle stoppe med en bachelor, på Høgskolen i Buskerud og Vestfold. Planen var en master og få tittelen: Siviløkonom.
– Nå skriver jeg masteroppgaven min som snart skal leveres. Våren 2015 starter jakten på en karriere, sier Hashimi.
Så hva er det en siviløkonom arbeider med?
– Det er så mye! Du kan kvalifisere deg for nesten alt som har med økonomi å gjøre. Det kan være regnskapsfører, økonomileder, forretningsdrift og finansiering. Det er en utdanning som er veldig relevant innenfor næringslivet og hvor du kan arbeide både nasjonalt og i internasjonale bedrifter, sier Hashimi.
Matematikk + spill = sant
Det er jo mange som syntes at matematikk er vanskelig og kan syntes at det er skummelt å ta en slik utdanning du har valgt?
– Om du arbeider hardt blir du ikke skremt. Min matematikklærer fortalte meg at matematikk er som et spill. Lærer du deg spillet, så lærer du deg matematikken til slutt. Det er lett å huske matematikken når du først kan det, sier Hashimi.
Hvor er du om 10 år?
– Jeg er fortsatt i Norge, smiler hun. – Forhåpentligvis arbeider jeg i et stort konsulentfirma. Jeg ønsker meg naturligvis en familie på sikt, men karriere kommer først. Det er også viktig å kunne bli en god formidler både til barn og familie, så jeg må erfare dette først i karrieren, sier Hashimi.
Hashimi tok et utvekslingssemester i England, New Castle. Her tok hun deriblant fag som Risk management, British Culture og Business information management. og etikk.
– Etikk er spennende. Her lærte jeg hvordan bedrifter kan risikere å drive uetisk for å tjene penger. Deriblant Coca Cola og Mc Donalds er bedrifter, som det har vært hevdet og har fått kritikk for sin virksomhet. Det er viktig å lære om hvordan en bør og ikke bør drive forretninger, sier Hashimi.
Siviløkonomstudenten presenterer en strategi som hun svært gjerne vil arbeide med når hun har levert den avsluttende masteroppgaven:
– Lean er et integrert system av prinsipper, rutiner, verktøy og teknikker som fokuserer på å forbedre og redusere det som ikke fungerer i bedriften. På den måten kan en endre produksjonsflyten. Eksempelvis ble sykehuset i Lillehammer endret ved bruk av denne metoden. Det ble innført nye rutiner som effektiviserer sykehuset, sier Hashimi.
To veier i Norge å velge
Hasmimi har alltid er tydelig på at hun alltid har sett opp til sin far, som har hatt lignende arbeid som hun studerer. Faren kom tidlig til Norge og fortalte henne at det finnes to veier i Norge. Enten kan du studere eller du kan arbeide. Begge deler er ikke lett, men det å studere er det riktige valget.
– Etter en messe jeg var med på videregående forstod jeg at det var denne utdanningen som var riktig for meg, sier Hashimi.
Videre sier Hashimi at unge personer som ønsker å gjøre en karriere må ikke få panikk! Bruk tiden og lær deg et fag.
– Ingenting er lett. Det viktigste er at du ikke føler deg presset til å gjøre noe du ikke vil. Samfunnet er der for deg og tilrettelegger for at du skal få det til, så benytt deg av tilbudet, avslutter Hashimi.