
Studenten som jobber for å påvirke verdens helsespørsmål i en alder av 25 år
by Waseem Mirza 31/12/2014Usman Mushtaq (25) er fortsatt en student, noe som kanskje er vanskelig å tro med tanke på at han blant annet jobber tett sammen med kjente profiler, har representert verdens medisinstudenter og unge personer i toppmøter med FN og jobbet som praktikant i verdens helseorganisasjon.
– Jeg har ingen spesifikk drømmejobb. For meg handler det mer om at jeg får jobbet med viktige spørsmål relatert til utvikling, helse og miljø, og at det engasjementet er med å skape en meningsfull forandring, forteller medisin- og økonomistudenten.
Man forstår raskt under intervjuet at Usman er opptatt av å engasjere seg i klima- og helsespørsmål, og regelrett jobbe for å bedre verden vi lever i.
Hoppet inn på økonomi under medisinstudiet
Da Usman startet på medisinstudiet for fem år siden tenkte han at han en dag skulle jobbe i helsevesenet som lege. Etter å ha blitt oppfordret til å engasjere seg i klima=helse-prosjektet i Norsk Medisinstudentforening og senere i en rekke internasjonale prosjekter, har han fått et bredere perspektiv på hva helse egentlig betyr.
– Vi lever i et velferdssamfunn der staten har ressurser til å ta seg av de syke. I de fleste deler av verden er situasjonen ganske annerledes. Blir man syk, spesielt i lav-og middelsinntektsland, kan det føre til at familier og individer havner i fattigdom. Er man fattig og blir syk, er det enda verre. Det er en ond sirkel. Jeg har fått et mye bredere syn på hva helse og medisin egentlig betyr. God helse er også en viktig kapabilitet som fører til økt frihet, forklarer Usman, som er oppvokst på Stovner i Oslo.
Etter å ha jobbet med spørsmål relatert til utvikling og helse i internasjonale sammenhenger, innså den samfunnsaktive studenten at de virkelige beslutningene og retningene man tar i samfunnet i stor grad henger sammen med samfunnsøkonomiske analyser.
– Det holder ikke å fortelle beslutningstakeren at «dette er en god ting fordi det endrer klimaendringene», man må også legge ved et økonomisk perspektiv. Den realiteten fikk meg til å innse at det hadde vært lurt å ta en økonomisk utdanning for å se hvordan økonomene tenker, og bare ett år etter, er det lett å forstå at det er en annerledes tankegang, deler Usman.
Jobber ikke for pengenes skyld
I tillegg til å ha vært norsk ungdomsdelegat i FNs generalforsamling, har Usman vært nestleder i den internasjonale medisinstudentforeningen (med over 1,3 millioner studenter), jobbet med Universitetet i Oslo og The Lancet’s ungdomskommisjon om globale styringsprosesser og helse. Nå jobber Usman med EAT Initiative, som ser på sammenheng mellom mat, helse og bærekraft.
– EAT prosjektet synes jeg er veldig spennende å jobbe med. Det er en plattform man virkelig kan gå inn og påvirke politikken, forskningsagendaen og drive næringslivet i en positiv retning, sier Usman.
– Jeg har fått muligheten til å være med på en del prosjekter som har gitt meg veldig mye tilbake. Jeg er ikke den typen som vil jobbe for pengenes skyld. Det motiverer meg ikke i det hele tatt. Jeg har fått en plattform hvor jeg kan engasjere meg og få innflytelse for de meningene jeg står for, og akkurat det setter jeg veldig stor pris på, fortsetter han.
– Hvor ser du for deg at du er om 10 år karrieremessig, spør vi.
– Hvor jeg er om 10 eller 20 år karrieremessig vet jeg ikke, men det er ikke noe jeg bekymrer meg over. Poenget er, jeg har satt et mål om at det jeg gjør skal være av betydning for bedring av folkehelse, miljø og bærekraft, og at det er av betydning for meg. Noe av grunnen til at jeg valgte medisin for en del år tilbake var blant annet at legeyrket var meningsfylt, sikkert og stabilt, men jeg tenker annerledes i dag, forklarer Usman og fortsetter:
– Jeg har vært heldig nok til å få de mulighetene jeg har fått. Det er det ikke alle unge personer som får, spesielt utenfor Norges grenser. Når jeg eksempelvis deltar på FN-møter, ser jeg sjeldent unge personer fra Pakistan eller andre lav- og middelinntektsland. Det henger sammen med at vi lever i et samfunn hvor vi får muligheter unge personer og studenter andre steder bare kunne ha drømt om. Hovedbudskapet til dem som leser dette, spesielt ungdom med minoritetsbakgrunn, er at vi skal jobbe for å bruke de mulighetene vi har til å utgjøre en positiv forskjell for samfunnet, og ikke minst for verden gjennom et aktivt engasjement, understreker Usman.
Interessert i politikk
Vi spør Usman om noen har inspirert han i veivalgene han har tatt.
– Min familie har alltid vært en stor inspirasjon for meg. Jeg kommer fra en religiøs familie, og det er jeg selvfølgelig stolt over. Det har gitt meg et solid grunnlag for det jeg gjør videre. Jeg merker veldig godt at det har spilt en rolle i måten jeg tenker på. Det er en rekke medstudenter og kolleger som jeg har jobbet med som har veiledet meg mye. Utenom det kan jeg nevne at norske politikere har vært veldig inspirerende, spesielt dem jeg har fått anledning til å møte.
Usman forteller at han har tenkt mye på å melde seg aktivt inn i en politisk parti etter forrige stortingsvalg.
– Jeg har jobbet med EAT og Gunnhild Stordalen i litt over et år nå, hun har i den tiden vært en stor kilde for inspirasjon. Det er også mange andre nasjonale og globale ledere innenfor helsemiljøet som for eksempel Sigrun Møgendal, som har inspirert meg mye, forteller Usman.
Vi spør Usman avslutningsvis om han har et favorittsitat på lager.
“Nations are born in the hearts of poets, they prosper and die in the hands of politicians.” –Sir Muhammad Iqbal.