Ta sjansen jenter!

Ta sjansen jenter!

Ta sjansen jenter!

by 15/12/2014

– Da moren min hørte at jeg ville begynne å studere realfag så lo hun og spurte hvorfor i all verden jeg gadd det, ler Bushra. Hun går nå på Ås og har et år igjen av studiene. I tillegg jobber hun deltid i et tysk selskap.

I familien til Bushra har det vært viktig med utdannelse og det lå på en måte i kortene at det var medisin hun skulle studere. Det var i hvert fall det resten av familien regnet med. – Jeg var dårlig i matte på ungdomsskolen forteller Bushra, men på videregående ble jeg mer og mer glad i faget. I tillegg til å gå på skole så fikk jeg leksehjelp på Grønland. En av lærerne der nevnte for meg at jeg ”tenkte som en ingeniør” og det motiverte meg til å velge fysikkretningen..

Bushra følte at matte og fysikk var noe hun virkelig behersket og den ambisiøse ungjenta ville virkelig satse på å bli ingeniør. En bestefar med bachelor i fysikk ble også en stor inspirasjon.

Første steg på veien var NTNU i Trondheim

– Det var veldig få jenter i klassen min, forteller Bushra. – Jeg tror kanskje at dårlig selvtillit kan ødelegge for en del jenter når det gjelder utdanning. Og da spesielt jenter med minoritetsbakgrunn. Det er så mange flinke jenter der ute, men de forstår ikke selv at de er det! Og de er alt for redde for og ikke få ting til. Men allikevel så tror jeg det har løsnet litt nå og at flere og flere jenter kommer til å velge ingeniørstudiet fremover.

Bushra nevner at hun fikk et par sleivete kommentarer fra et par av guttene i klassen om at ”jenter ikke kunne være flinke i matte». – Det var nok bare en spøk, men jeg brukte allikevel dette som motivasjon for å slå alle gutta, ler hun.

Etter en tid med studier i Trondheim, forlot Bushra byen til fordel for studier i Ås.

– Jeg ville ta permisjon et år og kanskje flytte hjem. Planen var da å ta noen økonomifag og studere Industriøkonomi, siden jeg følte at det var mer relevant og sikkert med tanke på fremtiden.

Det viste seg at økonomifagene var rette vei for Bushra og før hun visste ordet av det fikk hun tilbud om et halvt års studie i London. Valget mellom å dra tilbake til Trondheim eller takke ja til skoleplassen i London var lett, så Bushra pakket koffertene og dro utenlands.

– Å studere i utlandet vil jeg anbefale alle, det er helt fantastisk, forteller Bushra ivrig. – Noen kan kanskje kvie seg for å flytte så langt hjemmefra, men jeg fikk jo en litt softere overgang siden jeg allerede hadde flyttet fra familien og til Trondheim.

Bushra legger til at hun kan tro at mange jenter, spesielt fra minoritetsfamilier, kvier seg litt fra å flytte fra foreldre og søsken til en ukjent by, og at dette kan sette stopper for studiedrømmen.

– Jeg kjente ingen da jeg dro, men jeg så egentlig kun på det som noe positivt. Drar man alene så har man jo kun seg selv å ta hensyn til. Jeg sier det igjen, jeg anbefaler alle å studere i utlandet. Det er en herlig mulighet til å bli kjent med nye kulturer og lære mer om deg selv.

– Alt i livet er jo egentlig litt skummelt første gangen, forteller Bushra. – Men med en gang man tar det første steget så begynner ballen å rulle. Spesielt i vår kultur kan det være litt uvant for jenter å velge en annen retning, men kom igjen, vær the black sheep og ta sjansen! Så vil det etter hvert begynne det å løsne seg.

Planen videre for Bushra er å bli ferdig med studiene og har allerede visjoner om hva som kunne vært drømmejobben.

– Jeg vil i hvert fall ut av Norge, forteller hun entusiastisk. Jeg kunne tenke meg å jobbe i Sør-Amerika med fornybar energi, for eksempel vindkraft. Dette er en økende ressurs, veldig relevant for fremtiden og ikke avhengig av fossefall.

– Jeg har aldri angret på at jeg valgte og ikke studere medisin. Leger redder mennesker, men ingeniører redder verden, ler hun. Mennesker kommer kanskje til å fortelle deg at realstudier er hardt og at du ikke kommer til å klare det. Men ingenting er umulig! Ta noen sjanser og ikke vær redd, for alt ordner seg til slutt. Jeg vil ha fler jenter på ingeniørstudiet!

Det åpner seg så mange fantastiske muligheter videre, det gir god inntekt i senere jobb og det er i tillegg stort rom for å utvikle seg.

Kommentarer

kommentarer