Rolllemodeller

Tannlegen som gir folk smilet tilbake

Tannlegen som gir folk smilet tilbake

by

– Jeg har bestandig visst at jeg vil jobbe med noe innen helse og kom tilfeldig på tanken om å bli tannlege. Jeg begynte på tannlegestudier rett etter videregående og på den tiden var det ingen jeg kjente som hadde tenner som sitt fagfelt, så jeg visste ikke hva jeg gikk til. Det var et par ganger i begynnelsen at jeg lurte på hva i alle dager jeg drev med. Heldigvis fikk jeg god kontakt med yrket underveis i studiet, forteller Sadia Khan.

Jobbet som militærtannlege

Det var tilfeldigheter som gjorde at jeg ble introdusert for Forsvarets Sanitet (FSAN) og ble nysgjerrig, og tok derfor etter studiene et offiserkurs for å kunne jobbe som militærtannlege.

– Forsvaret har ingen sivile stillinger, kun militære, så jeg måtte ta kurset for å få en militær grad.  Hverdagen med årlige fysiske krav og klargjøring av militært personell som skulle tjenestegjøre i utlandet var veldig annerledes sammenlignet med jobb i privatpraksis. Jeg hadde fast stilling i hæren og fikk tjenestegjort  mange forskjellige steder i Norge. Mens jeg bodde i Bodø var jeg ansvarlig tannlege for Bjørnøya og Jan Mayen. Jeg følte meg litt G.I.Jane med kapteinsgrad, grønn uniform og skytetrening med Glock under offiserkurset. Som militærtannlege ble jeg også kurset i krigskirurgi og identifisering.

Videreutdanning innen protetikk

Men den karrierebevisste jenta var sugen på å videreutdanne seg, så etter å ha jobbet som tannlege i ti år startet hun på spesialistutdanning innen oral protetikk; rehabilitering og rekonstruksjon av ødelagte og manglende tenner.

– Jeg trivdes veldig godt på studiet fordi det var et veldig motiverende miljø.  Jeg fikk arbeide med mennesker jeg tidligere hadde sett opp til, altså lærere fra da jeg var tannlegestudent. Dette er virkelig ildsjeler som fører faget videre.  I tillegg fikk jeg utviklet andre sider ved meg. Som spesialistkandidat hadde jeg noe studentundervisning og fikk trening i å skrive vitenskapelig litteratur.

Hver pasient er unik

Da studiene var ferdig startet Sadia å jobbe fulltid i privatpraksis og hun trives veldig godt med arbeidet sitt.

– Å jobbe med rehabilitering av tenner gjør at man ser en del triste skjebner, forteller Sadia.

– Jeg lærte et bra sitat som jeg lever og jobber mot, av Søren Kirkegaard, angående hjelpekunst.

«For at jeg skal kunne hjelpe en person så må jeg forstå det personen sier og litt til.»  Det er en setning som bare har satt seg der, og det er så viktig for meg som terapeut å se helheten av pasienten. Jeg kan lage flotte arbeider, men det er viktig også å fokusere på hvordan dette skal vedlikeholdes.

Pasientene jeg møter hver dag er alle unike og det bidrar til at arbeidsdagen min bestandig er spennende, forteller Sadia.

– Det ligger jo som regel også en komplisert historie bak hver pasient. Det er ofte sykdom, ulykker og rus som er grunnen til at tenner går i stykker, forteller hun.

– Jeg blir kjent med flere sider av pasientene mine i jobben min og prøver å ta hensyn til hver enkelt via min behandling og som medmenneske. Jeg prøver å guide og vurdere om de også burde ta kontakt med fastlegen sin, siden tenner og helsetilstanden i munnen kan fortelle mye om pasientens generelle helse. Jeg stiller gjerne spørsmål og veileder dem videre.

– Å reparere tenner er en viktig del av prosessen det er å komme seg tilbake til samfunnet og fungere normalt, forteller hun.

-Behandlingsfasen kan være lang, alt fra uker til flere år, og underveis finner jeg stor glede av å se hvordan mennesker forandrer seg og fungerer mye bedre etter hvert som tennene kommer på plass.

Karriereråd

– Det som er veldig viktig og som jeg lærte på studiet var dette med grensesetting, spesielt i et team med mange forskjellige mennesker. Jeg syntes det var vanskelig som ung kvinne å si nei når noen ville ha meg til å gjøre ting for dem. Heldigvis var det noen av mine veiledere som fanget dette tidlig og sa til meg at jeg måtte lære å si ifra, det å bli likt eller tilfredstille er ikke det viktigste, man må derfor lære seg å si nei.

Motivasjon

– Det som er veldig viktig når man velger retninger i livet er å kjenne motivasjonen. Det som har vært viktig for meg er streng disiplin og hard jobbing. Det hjalp meg igjennom de første årene på studiet da jeg var ung og usikker. Jeg kan innrømme at jeg brant ikke for tenner da jeg startet, men den lidenskapen kom etter hvert og jeg har aldri vært mer motivert enn jeg er nå, forteller hun.

– Det er også veldig viktig å stoppe opp underveis på vei mot målet, se hvor langt man har kommet og føle på om retningen føles riktig.

 

Foto : Marte Garmann

Kommentarer

kommentarer