Først å fremst spør vi Rykkinn-jenta hvorfor hun valgte akkurat denne studieretningen.
– Jeg fikk lyst til å bli sivilingeniør allerede på videregående skole, mye på grunn av at den skolen jeg gikk på hadde et spesielt fokus på jenter og teknisk utdannelse. Jeg har merket at jenter som er interessert i realfag, og kanskje spesielt jenter med utenlandsk bakgrunn; typisk velger medisinstudiet, og det var opprinnelig min plan også. Gjennom prosjektetJenter og Realfag, som hadde som formål å få jenter til å bli interessert i fysikk og matte, var jeg med på forskjellige typer ekskursjoner og besøkte blant annet Universitet i Ås, NTNU og Blindern. Vi fikk innsyn i hva de forskjellige skolene driver med, og jeg fikk et ganske godt inntrykk av NTNU. I tillegg var mattelæreren min sivilingeniør fra NTNU, forteller Sania.
– Norges beste studentby
Masterstudenten tør å påstå at Trondheim er landets beste studentby, og begrunner det med faglig tyngde og sosiale aktiviteter utenom skolen.
– Jeg trives veldig godt på NTNU, en ting er at studiet er veldig bra, en annen ting er at Trondheim er en veldig god studentby. Veldig mange sier at det er Norges beste studentby, og det er faktisk det, vil jeg si. En ting er den faglige tyngden, i tillegg har man veldig mye annet man kan gjøre utenom studiet, for eksempel studentfestivalen UKA og masse frivillig arbeid man kan delta i, som er synlig på skolen, legger hun til.
– Jeg har selv vært med på noe som heter Xcom, en forening som arrangerer utlandsturer i det tredje året av studiet. Jeg var også med i Røde Kors for leksehjelp. Det er også et godt sosialt miljø her, i hvert fall i min klasse. Vi er en liten klasse i forhold til andre som kan ha opp til 100-150 studenter. Vi er rundt 35-40 i vår klasse, og har et kjempegodt samhold mellom jentene.
NTNU er primært en faginstitusjon for høyere tekonologiutdanning, men Sania fremhever at man ikke nødvendigvis behøver å være en IT-ekspert før man starter på studiet.
– Det er utallig mange linjer innenfor sivilingeniør, men de to første årene veldig like for alle linjene, med mye grunnleggende matematikk og fysikk. Det er en del tekniske fag med mye regning, men man trenger ingen IT-kompetanse før man begynner. Man lærer programmering, databaser og modellering av datasystemer i starten. I og med at jeg går kommunikasjonsteknologi har vi også litt mer om telematikk, tekonologi bak mobil og telefoni, som ISM, 3G, 4G og informasjonssikkerhet, forteller Sania.
– Engasjer deg i utenomskoleaktiviteter!
Sania har fått jobb i Schibsted, ett år før endt utdanning, og deler at det skjedde via karrieredagen på universitet.
– Det var utallige bedrifter på stand. Jeg var forbipasserende og begynte å snakke litt med dem, så sendte jeg CV’n min. Deretter ble jeg invitert på intervju i Oslo, og ting gikk sin gang. De aller fleste sivilingeniørstudenter søker jobb i fjerde året, de færreste venter til de har skrevet ferdig masteroppgaven, sier Sania.
– Jeg har merket at NTNU har et veldig anerkjent navn, kanskje på grunn av det gamle navnet NTH. Universitetet anses av mange som det beste i landet når det kommer til teknisk utdanning. De har kommet veldig langt i doktorgrader og forskning, noe som sier ganske mye om kvaliteten i utdannelsen deres. Jeg hadde også hørt dette før jeg begynte på studiet, og tok det egentlig litt med en klype salt. Men nå som jeg har gått på internships og jobbet litt, så har jeg merket at det å være fra NTNU er noe arbeidsgiveren setter pris på, siden de vet at nivået er høyt.
Sania var også på internship i Steria to år på rad under utdannelsen.
– NTNU har et krav om du har 12 ukers studierelevant praksis før du skriver masteroppgaven. Det er egentlig litt bra siden man da blir tvunget til å ha en sommerjobb. NTNU har god kontakt med næringslivet, og om du er litt frempå på karrieredager og slikt har man en god mulighet til å få seg sommerjobb tidlig av. Det er noe helt annet å gjøre ting i praksis i forhold til å sitte på skolebenken å lese. Det er gøy å se at andre har nytte av det du har lært. Hadde jeg ikke hatt sommerjobben er det ikke sikkert jeg hadde vært like motivert for to nye år på skolen, avslører hun videre.
– Jeg vil også si til folk som nærmer seg søknadsprosessen, at om du kun sender en elektronisk søknad, selv med gode karakterer, så er det ikke nok. Det er veldig viktig at du er synlig personlighetsmessig, at du tar kontakt med mennesker og kan vise ditt ansikt. Det er en kjempefordel om du har hatt kontakt med de fra før via for eksempel karrieredager, seminarer, internships, messer og slikt. Man må vise seg selv, det er ikke alltid nok å bare sende en søknad, råder Sania.
Vi spør den dyktige studenten hvilke utfordringer nye studenter burde være oppmerksome på før de begynner på studiet.
– For meg var det litt vanskelig å tilpasse meg overgangen fra videregående skole til høyere utdanning. Man er vant til å ha en prøve i emner fra for eksempel kapittel 1-4, så kommer man til universitetsnivå og skal plutselig lese to store bøker. Man vet kanskje ikke helt hvor man skal starte. Jeg vil anbefale alle nye studenter å benytte seg av studieteknikk kurs. Ofte når det er veldig tungt og mye pensum, vet man kanskje ikke hvordan man skal klare å lese og ha evne til å plukke ut det viktigste, sier hun.
– En annen ting er at selv om man går et tungt studie, er det viktig å drive med ting ved siden av. Arbeidsgivere er veldig opptatt av CV og at du får frem personligheten din. Det at man har engasjert seg i andre ting sier mye om personligheten for en arbeidsgiver. Man må ikke tenke at man har et så vanskelig studie at man ikke kan drive med noe annet, det er viktig å finne en god balanse, legger hun til.
– Teknisk utdannelse er ikke bare for gutter
Avslutningsvis oppfordrer Sania til at flere jenter går for en tekonologiutdannelse.
– Om du er opptatt av teknologiens utvikling og vil lære realfag på et høyere nivå, er sivilingeniør et veldig godt valg. Om du er en asosial person og vil sitte foran en datamaskin og jobbe, så kan du gjøre det som en sivilingeniør. Er du en person som har lyst til å bli kjent og jobbe med nye mennesker kan du også gjøre det. Sivilingeniørstudiet er et bredt studie med veldig mange aspekter, og har også nå et godt jobbmarked med gode utsikter fremover.
– En siste ting jeg vil nevne er at mange tror at IT og sånne type fag kun er for gutter, og det er helt feil. Man må ikke tro at man ikke kan begynne med det om man ikke kan noe om det fra før. Jenter er minst like flinke som gutter i denne bransjen. Det er også veldig attraktivt å være en jente i teknologibransjen, og studiemiljøet for jenter er nå også veldig bra i forhold til det det har pleid å være.