I dag har hun fullført en master i sosiologi og jobber som jobbmessekoordinator hos NAV. I tillegg er hun aktiv i organisasjonen JobbX.
Masteroppgaven om norsk-pakistanske jenters dobbeltliv Sidrah var i utgangspunktet i tvil med studievalget, men i dag er hun i sitt rette element. Like etter en bachelor i sosiologi var hun klar for å ta mastergraden, aller mest fordi hun brant for et tema hun ville skrive om.
– Jeg ville skrive om norsk-pakistanske jenters dobbeltliv. Se nærmere på hvordan det er å balansere mellom to ulike kulturer. Det var til tider utfordrende fordi enkelte jenter ikke ville stille opp til et intervju, som førte til at jeg ble nødt til å benytte meg av media og andre kilder.
Gjennom masteroppgaven vare hovedfokuset å analysere selve begrepet dobbeltliv. Jeg ville studere om det var ulike nyanser av dobbeltliv, og gjennom studiet fant jeg svar på mine spørsmål. Det flere faktorer, som for eksempel hvor strenge foreldre man har, blant annet hvor tett tilknytning foreldrene har til norske samfunnet osv., deler Sidrah.
På vei inn til arbeidsmarkedet
-I 2011 ble jeg ferdig og var arbeidssøkende i et par måneder til jeg fikk et oppdrag i NAV gjennom et vikarbyrå. Oppdraget gikk ut på å være med i en prosjektgruppe for en brukerundersøkelse på et NAV-kontor i Oslo. Deretter ble jeg utplassert på et lokalkontor på Nordre Aker. Etter å ha bevist hva jeg var god for, åpnet det seg en mulighet til å bli veileder i NAV. Året etter søkte jeg på stilling som prosjektkoordinator ved fylkesadministrasjonen i NAV Oslo, og ble ansatt som jobbmessekoordinator, forteller hun.
Hvilke arbeidsoppgaver har du i dag?
-Jobben i år har handlet lite om å ha brukerkontakten, men har gått mer på å skape nettverk og relasjoner til arbeidsgivere. Jeg trives godt i stillingen, den går ut på å skape en møteplass for arbeidsgivere og arbeidssøkere.
Jobben vår avhenger av konjukturer i arbeidsmarkedet. Vi jobber intensivt med å få arbeidsgivere til å være med på dette, og selvfølgelig få matchet dem med våre kandidater.
Viser veien til arbeidsmarkedet
– Samtidig som jeg begynte i NAV arbeidet jeg som kursholder på JobbX karrieresenter. Jeg oppsøkte JobbX fordi jeg ville prøve noe nytt i en spennende organisasjon som jobbet målrettet mot ungdom. Det er en kjempe spennende jobb hvor vi holder jobbsøkerkurs for ungdommer med flerkulturell bakgrunn. Karrieresenteret har et stort fokus på ungdommer og hvordan de skal få en fot innenfor arbeidsmarkedet, og gir mange gode tips.
Da Sidrah jobbet som veileder i NAV fikk hun også ansvar for ungdoms porteføljen i sin bydel. Hun var kontaktperson for unge arbeidssøkere i NAV. Dette arbeidet har i ettertid gitt den unge kvinnen mye kunnskap om ungdommen.
– Unge med flerkulturell bakgrunn er ganske motiverte og vil ha seg jobb.
De vil satse på utdanning og har forstått at det er nøkkelen for fremtiden. Det gir meg glede å møte alle disse unge ambisiøse ungdommene, og ikke minst gjør det meg litt stolt. Jeg er veldig opptatt av å motivere dem til høyere utdanning. Høyere utdanning kvalifiserer deg til så mange flere jobber enn du tror. Det forstår du ikke før du har fullført den.
Skal du klare å konkurrere i det tøffe arbeidsmarkedet må du ta høyere utdanning. Realiteten er at det allerede er vanskelig å få seg jobb med høyere utdanning i dag uansett hvilken bakgrunn du har. Mangler du dermed høyere utdanning er sjansene enda mindre.
Hvordan er karriere mulighetene hos NAV?
– Det finnes mange muligheter i NAV og det fant jeg først ut av når jeg fikk foten innenfor. Det er mange spennende prosjekter som det går an å være del av. Vi har stort behov for et større mangfold og jeg oppfordrer derfor flere unge til å søke. Du vil lære enormt mye om andre mennesker og deres liv. Det å kunne sette seg selv i en annen persons virkelighet er ikke lett! Man får mulighet til å møte mange spennende mennesker med ulike bakgrunn som hver har en historie å fortelle, forteller Sidrah.
Hva er det beste med jobben?
– Det som gjør meg glad i min jobb er at den er meningsfull. Alt jeg gjør har en betydning for andre. Det å bidra til at andre mennesker får et bedre liv gir meg glede. Jeg brenner for å jobbe med mennesker, det er min lidenskap! Spesielt å få andre til å tenke nytt.
Jeg vet ikke helt hva drømmejobben min er, men jeg mener den blir til etter hvert som jeg opplever nye ting. Veien utformer seg med mine opplevelser og det er det som er godt med ikke å ha et profesjonsyrke. Min «passion» er å hjelpe andre mennesker som har redusert funksjonsevne og andre hindringer med å komme inn i arbeidslivet.
– Jeg er utrolig glad over valget jeg har tatt, men jeg møter mange spørsmål fordi utdanningen i utgangspunktet ikke har en ”populær” yrkestittel i flere minoritetsmiljøer. Selv om utdanningen har påbygning til master, er den ikke profesjonsrettet slik som lege og jurist utdanningene. I de fleste minoritetsmiljøene er det lite forståelse eller «status» for slike utdanninger, men jeg synes ungdommene skal se bort fra disse holdningene. Det å velge seg noe som interesser deg er viktigst av alt, fordi man til syvende og sist selv skal leve med det valget man har tatt. For meg var dette et veldig utradisjonelt valg, legger hun til.
Hvilke tips kan du gi til ungdommer som vil ut i arbeidslivet?
– Jeg vil oppfordre ikke bare ungdommer, men folk generelt til å bruke alle mediekanaler som bl.a. linkedin i søknadsprosessen. Det er essensielt å holde tritt med den moderne form for rekruttering. Send søknaden elektronisk og bruk referansene dine. Skal du bli attraktiv for en arbeidsgiver, må du i tillegg til å ha noe uformell erfaring ved f.eks. å være med i en organisasjon, frivillighet i studie foreninger osv. Det viser at du er en engasjert person. Som ungdom har man som regel ikke mye arbeidserfaring, derfor bør du fokusere på den uformelle kompetansen, slik at du får bygget opp CV-en din. Videre er det en lang vei til drømmejobben.
Jeg erfarer mange ungdommer som oser av ambisjoner, og det er selvfølgelig positivt, men realiteten er at ingen får en direktør stilling rett etter vgs. Det er mye som skal til, men jobb målrettet mot drømmene dine!
Favorittsitat:
«Keep thinking different”- Steve Jobs