Twitterlegen : Impossible is nothing!

Twitterlegen : Impossible is nothing!

Twitterlegen : Impossible is nothing!

by 20/02/2015

Han studerte i sin tid medisin på Universitetet i Oslo og har i mange år jobbet som lege på forskjellige institusjoner og sykehus, og er i dag et velkjent navn for folk som interesserer seg i folkehelsedebatten.

– Det som fikk meg til å gå medisinretningen må helt ærlig være at foreldrene mine ønsket det. Samtidig vil jeg si at de skapte en interesse i meg ved å gi meg bøker som handlet om medisin og biologi når jeg var liten. Da jeg søkte på medisinstudiet var det fordi det var noe jeg virkelig ville, og jeg har aldri angret siden. Jeg er veldig fornøyd med yrkesvalget, sier 39-åringen, som i dag jobber i Rikshospitalet ved hjerteavdelingen.

Hva er det mest givende med legeyrket?

– Arbeidshverdagen min. Det å vite at man har hjulpet en person med hennes smerter eller sykdom, og så få den tilbakemeldingen hvor pasienten viser takknemlighet og glede – det er noe jeg blir virkelig rørt av. Bare det å sitte ved siden av en pasient og holde personen i hånden og trøste, forteller firebarnsfaren.

Legeyrket kan både være tungt og negativt, men Wasim får motivasjon gjennom de gangene man lykkes og klarer å redde et liv eller hjelpe noen.

– Den menneskelige kontakten med syke og eldre mennesker er det som gir meg styrke til å gå på jobb hver dag, sier han.

«Twitterlegen»

Wasim Zahid startet å bruke den populære sosiale mediekanalen Twitter for noen år tilbake, og bestemte seg raskt for å markere seg en helseprofil på det sosiale mediet. I dag har han over 17 800 følgere.

– Det var debatter og diskusjon rundt folkehelse på Twitter, men jeg følte at legestemmene manglet. Jeg markerte meg da ved å legge ut informasjon om alt fra forskning og nye funn, medisinske råd og tips til uttalelser om helsepolitiske debatter og spørsmål. Jeg vet ikke hvor uttrykket ‘twitterlegen’ kom fra, men jeg synes det er en ære å ha den tittelen, forteller en ydmyk Wasim smilende.

Han har også engasjert seg i minoritetsrelaterte helsespørsmål gjennom å sitte i fagrådet for Heledirektoratet, og er nestleder i tankesmien Minotenk.

– Vi ser at innvandrerbefolkningen generelt sett har litt dårligere helse enn majoritetsbefolkningen. Det er høyere forekomst av livsstilsykdommer som diabetes, høyt blodtrykk, hjertesykdom og kreft. Det er også mer av psykiatriske problemer. Det kommer kanskje av at man kommer fra dårlige kår, har lite sosialt nettverk og mindre tid og overskudd til å fokusere på trening og velvære. Likevel fortjener alle et likeverdig helsetilbud. Det er noe jeg prøver å jobbe for, forteller Wasim.

Forfatteren

I 2013 publiserte Wasim  sin første bok «På liv og død – en leges bekjennelser» gjennom Kagge Forlag.

– Generelt ønsker jeg å opplyse om folkehelse og livsstil, kunne bidra i kampen mot livsstilssykdommer og formidle informasjon om rasjonalitet, forskning og kritisk tenkning, utdyper den 39-år gamle legen.

I tillegg til å være en bokforfatter har Wasim en fast spalte i VG-helg, er synlig på radio og tv og får stadig vekk invitasjoner om å holde foredrag på forskjellige seminarer og kurs.

– Det å være aktiv på sosiale medier har jo betydd mye for meg, siden det har gitt mye tilbake, sier Wasim og fortsetter: – Det er klart det tar mye tid, folk sender inn spørsmål du må besvare og det åpner for diskusjoner som krever mye tid. For min del har det vært en villig investering, siden det som sagt har gitt meg mye tilbake.

– Har du planer noen konkrete planer om å utgi flere bøker eller være synlig i media fremover?

– Jeg synes jeg har det veldig fint som jeg har det nå. Jeg jobber med faglige ting på sykehus, samtidig som jeg får være synlig i media. Jeg synes det er veldig spennende å jobbe med radio og tv og formidle budskapet gjennom de kanalene. Der kan man nå ut til så mange fler, sier han.

– Om jeg skulle nevne en drømmejobb for meg hadde det vært å kunne lage tv-dokumentarer om helserelaterte ting. Men det får vi se hvordan det blir, jeg tar tingene som de kommer, sier Wasim tankefullt.

Mulighetenes land

Da norsk-pakistaneren vokste opp i Norge på 80-tallet var det ikke like mange tilbud og rådgivningskanaler som i dagens utdanningssystem. De måtte ofte stake ut sin egen vei gjennom å prøve og feile.

– Min generasjon har ofte måttet klart seg selv, så derfor har vi et ekstra stort ansvar for å være et forbilde for de som kommer senere. Jeg har veldig sans for folk som gir noe av seg selv for å løfte opp andre. Jo mer av din kunnskap du deler med andre, jo bedre er det både for deg og andre, sier kardiologispesialisten.

Han råder dagens unge til å satse på utdanning, men presiserer at det finnes et hav av muligheter for karrierevalg. Man trenger ikke nødvendigvis å bli en lege eller advokat.

– Jeg mener at utdanning er en vei til en bra karriere og et godt liv. Det er mitt budskap til den oppvoksende generasjonen nå, å fokusere på utdanning. Og selvfølgelig trenger ikke alle å bli akademikere, leger eller advokater. Finn ut av hva du er interessert i, hva du brenner for og hva du har lyst til å utvikle deg videre i. Velg din karrierevei utifra hjertet, råder Wasim.

Å skille seg ut

– Hvilke egenskaper mener du er viktig for å lykkes i det norske næringsliv?

– Det handler om å være fokusert, dedikert, jobbe hardt og sette seg klare mål. Jeg har funnet ut at det er mye lettere å nå målene sine om man er mer strukturert og har konkrete mål. Lag en plan for hvordan du skal nå målene dine. Her i Norge er vi ganske heldige med at vi har et system hvor vi blir tatt vare på. Vi har et sosialt nettverk og velferdssystem som tillater at man kan forfølge drømmene sine. Om man ønsker noe og jobber hardt for det, er det gode muligheter til å oppnå drømmene sine, sier Wasim, og forklarer videre:

– Det er viktig å være fleksibel og samarbeidsvillig, at du har evnen til å tenke fornuftig og kritisk, samtidig som du ikke graver deg ned i ett spor og tenker ‘slik er det’, men også er villig til å lytte på andre og villig til å endre deg. Kreativitet er en viktig egenskap for å lykkes, og finne nye ideer og nye måter å tenke på. Der kan du vise det lille ekstra for å skille deg ut som en arbeidssøker, sier han og utdyper:

– Det er så mange godt kvalifiserte mennesker på arbeidsmarkedet i dag, så man må finne en måte å gjøre seg attraktiv på og vise til noe ekstra. Noe en bedrift kan føle vil tilføre dem noe.

Impossible is Nothing

39-åringens favorittsitat, er av ingen ringere enn den legendariske bokseren Muhammad Ali.

– Det lyder: «Impossible is Nothing». Ikke forveksle det med «Nothing is Impossible», for det er noe annet. Med det sitatet mener Muhammad Ali at begrepet «umulig» ikke skal være noe man tenker på. Begrepet «umulig» er bare tull, det er ingenting. Ikke la deg hindre av at folk sier noe er umulig. Det er bare noe midlertidig, konkluderer Wasim.

– Avsluttningsvis spør vi hva hans viktigste budskap er ?

Livet som lege kan være som en emosjonell berg og dalbane. I løpet av samme dag kan du oppleve alt fra intens lykke over å ha reddet et liv, til dyp sorg over å ha mistet et annet. Følelser rundt sorg, tap, smerte, sykdom, håp, tro, glede, liv og død er en del av hverdagen. Jeg har vært til stede når liv har blitt til, men også sittet hos pasienter, og holdt dem i hånden mens de gradvis forlater livet. Å informere en barnefamilie om at deres pappa brått har blitt revet bort fra dem, er helt forferdelig.

Alle disse opplevelsene har gjort at jeg tenker mye på livet og døden. Jeg ser hvor sårbart livet er, og hvor brutalt det kan ende. Det finnes ingen garantier eller forsikringer. Derfor gjelder det å glede seg over den tilmålte tiden man har, og bruke tiden på de tingene som virkelig betyr noe. Og det er å være sammen med de menneskene som står nære deg, og som du er glad i. Vi har kun dette ene livet, og når vi dør er det slutt. Derfor gjelder det å utnytte og nyte den tiden man har. Fylle den med gode opplevelser, og skape hyggelige minner.

Kommentarer

kommentarer